Щоб вистачило на пенсії: В Україні можуть різко підняти податки, - Лазебна

За словами міністерки, якщо Україна знову не зможе ухвалити законопроєкт, то в галузі пенсійного забезпечення нічого не зміниться щонайменше ще п’ять років.

В Україні доведеться підвищити ставку Єдиного соціального внеску або збільшити інші податки, якщо закон про запровадження системи обов’язкових пенсійних накопичень не буде ухвалено, передають Патріоти України з посиланням на Liga.net.

Як заявила в інтерв’ю міністерка соціальної політики Марина Лазебна, на такий крок доведеться піти для забезпечення роботи чинної солідарної системи пенсійних нарахувань.

"Так, доведеться це зробити (підвищити рівень ЄСВ. – Ред.). Або підвищувати інші податки, щоб фінансувати пенсії, на які не вистачить ЄСВ, тобто з державного бюджету", – сказала вона.

До речі, мінімальна ставка ЄСВ, яку доведеться підвищити в разі неухвалення законопроєкту, нині становить 22% від мінімальної заробітної плати. Після підвищення мінімальної зарплати до 5000 гривень із 1 вересня 2020 року ця сума у грошовому еквіваленті становить 1100 гривень.

Лазебна нагадала, що цього року не варто сподіватися на ухвалення в першому читанні законопроєкту №2683, який зобов’язує всіх українців спрямовувати 1% доходів на власні пенсійні накопичення.

"Можливо, запровадження буде з 1 січня 2022 року, але за умови, що законопроєкт №2683 ухвалять у першому кварталі 2021 року і всі, від кого залежить впровадження, засукають рукава й дуже добре попрацюють", – зазначила вона.

За словами Лазебної, якщо Україна знову не зможе ухвалити законопроєкт, то в галузі пенсійного забезпечення нічого не зміниться щонайменше ще п’ять років. Отже, надалі діятиме збиткова солідарна система нарахування пенсій, наголосила вона.

Законопроєкт №2683 зареєструвала у Верховній Раді 27 грудня 2019 року нардепка від "Слуги народу" Галина Третякова. Він передбачає обов’язкові для всіх громадян України пенсійні внески та зобов’язує роботодавців сплачувати 2% від зарплати співробітників.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...