"Шкода, що люди не роблять висновків", - Джамала про річницю депортації кримських татар

​Хоча з часу депортації кримських татар минуло вже 75 років, проте ця трагедія ближча, ніж можемо уявити, і дуже шкода, що люди не роблять висновків з таких помилок.

Про це написала переможниця Євробачення-2016 співачка Джамала у Facebook з нагоди 75-их роковин геноциду кримськотатарського народу, передають Патріоти України.

"Здається, багато часу минуло, 1944 рік далеко, але, насправді, ця трагедія ближче, ніж ми думаємо. І сьогодні бачу сльози на очах наших дітей, жінок, людей похилого віку, чоловіків, яких забирають ні за що. Мені шкода, що люди не роблять висновків. Дуже хочеться, щоб ми всі пам’ятали, знали про цей день", - зазначила вона.

За словами співачки, щороку 18 травня вона мріє мати здібності зупиняти час і змінювати історію, аби дати людям можливість не робити таких помилок.

"Цей день для мене завжди болючий... Для мене це історія мого роду, мого народу... Ми маємо пам’ятати заради людей, заради всіх них. Вони не розуміли, за що вони помирають, за що віддають життя", - зазначила Джамала. ⠀

Як повідомлялося, 18 травня Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар та відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о третій годині ночі й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня). Офіційною підставою для цього злочину стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859-сс «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами. За офіційними даними, було депортовано 183 тис. 144 кримських татар; за татарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46%.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...