Шукають вже три дні: У Білорусі загадково зник експрем'єр

Під час минулорічних протестів білоруси широко обговорювали оприлюднення Жанною Румас їхнього спільного з чоловіком фото на тлі велелюдних протестів у Мінську.

Колишнього прем'єрміністра Білорусі Сергія Румаса журналісти шукають вже три дні. Чи шукають його силовики - це інше питання, на яке поки що ні у кого немає відповіді, передають Патріоти України з посиланням на Еспресо.

Востаннє експрем'єр з'являвся в месенджерах о 5-й годині ранку 3 лютого. Того ж дня вдень стало відомо, що декількох топменеджерів "Білагропромбанку", яким Сергій Румас керував з 2005 по 2010 рік, викликали на допити в Департамент фінансових розслідувань Комітету держконтролю Республіки Білорусь.

Деякі білоруські телеграм-канали повідомили про затримання Румаса і про те, що допити співробітників банку були пов'язані саме з його діяльністю - зокрема, з видачею кредитів Туровському молочному комбінату.

КДБ, МВС і СК не підтвердили інформацію про затримання. КДБ, втім, на відміну від інших силових структур, не підтвердив, але і не спростував, передає Хартыя'97.

Дружина Сергія Румаса Жанна, якій змогли додзвонитися журналісти мінської газети Наша ніва, сказала, що чоловіка немає вдома. За кілька годин вона сказала, що Сергій Румас перебуває за кордоном. Де він насправді, невідомо.

"Можливо, справа зовсім не в Румасі. Просто (Лукашенку - ред.) вкотре дуже потрібні гроші. А це практично завжди в Білорусі означало появу нових кримінальних справ про корупцію. Білоруських бізнесменів, банкірів і керівників підприємств на батьківщині завжди відгодовували на забій. Потім їх саджали і чекали, поки родичі, партнери і самі заарештовані не почнуть пропонувати суми викупу. Хто не погоджувався - тим давали терміни. Проста та зрозуміла схема", - коментує ситуацію відома білоруська журналістка Ірина Халіп.

Економіст і член політради опозиційної Об'єднаної громадянської партії Лев Марголін зазначив, що навряд чи Румас ризикне повернутися до країни. "Його чекає еміграція, швидше за все. Судячи з усього, Румаса своєчасно попередили - справи не виникають на рівному місці, вони поступово розвиваються, мабуть, хтось із колишніх знайомих дав знати. Не думаю, що в цей момент Румас виявився за межами країни завдяки випадку", - сказав Марголін в інтерв'ю UDF.

Слід наголосити, що під час минулорічних протестів білоруси широко обговорювали оприлюднення Жанною Румас їхнього спільного з чоловіком фото на тлі велелюдних протестів у Мінську. Опозиція тоді заявляла, що сампроголошений президент країни Олександр Лукашенко навряд чи вибачить експосадовцю подібну "витівку".

На думку білоруських аналітиків, з-поміж впливових чиновників, й тому числі колишніх, наступним після Румаса об'єктом переслідування з боку силовиків Лукашенко стане Сергій Сидорський, прем'єр у 2003-2010 роках.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...