Скандал навколо "мосту Кличка": Український архітектор спантеличив швейцарських опонентів (відео)

Іноземці, котрі підозрюють плагіат, не змогли відповісти за аргументи автора проекту.

Швейцарські архітектори вважають, що дизайн нового пішохідного мосту в Києві у них вкрали і не сплатили не тільки за ідею, а й премії за конкурс, який провели ще 2013 року. При цьому українські будівничі переконують, що вони розробили модель туристичної приваби ще 2011 року, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Власниця швейцарської архітектурної фірми Штефані Шафрот переконана, що українці вкрали її проект. "Для мене це навіть не питання, чи це наш проект! Це очевидно", - каже вона. Ще за режиму Януковича влада Києва провела конкурс проектів пішохідного мосту між Аркою дружби народів та Володимирською гіркою. Першу премію міжнародне журі тоді не дало нікому, дві другі присудили фірмам з Іспанії та Швейцарії, але грошей вони так і не побачили – іноземцям пояснили, що через зміну курсу валют премія зменшилася з 11 до 4 тисяч доларів. "Це просто смішно! Вони казали, що це вже не вони при владі, і так далі", - каже архітектор.

Два роки тому мер Віталій Кличко дав розпорядження таки з’єднати два схили Києва – столична мерія проводить кілька Skype-переговорів з фірмою Штефані, але до конкретики так і не доходить, однак у 2019 році блискавично з’являється залізобетонна конструкція, зведена нібито за проектом київського архітектора Андрія Миргородського. Право першості саме його ідеї він захищає в очній ставці з колегою із Цюриха та не погоджується з тим, що проект крадений. За словами українця, його міст тримають лише дві опори замість трьох у кресленнях швейцарів, а отже, дерев вирубали менше. Плюс демонструє дату – більш давню, за проект швейцарців.
Штефані не має відповіді на це припущення, та й у київській мерії не знайшли можливості надати коментар на камеру. Письмово у пресі заступник Віталія Кличка Олександр Спасибко підтвердив, що зі швейцарцями справді вели консультації, але ті, мовляв, захотіли значно більше грошей за свій проект, аніж українська фірма. Чи визнає столична влада факт плагіату – залишається незрозумілим. Хай там як, а міст уже майже готовий. Нині постійні дощі ускладнюють його фарбування, однак архітектори вірять, що міст вдасться відкрити, як і заплановано, на день Києва 26 травня.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...