Скандал у столиці: "Монстр на Подолі" може провалитися в метро

У Києві на Подолі, посеред старовинних невисоких будинків, вже багато років красується 12-поверховий житловий комплекс, поверхи якого добудували незаконно. Будівля не тільки псує архітектурний ансамбль району, а й загрожує безпеці потенційних мешканців.

Ситуація з будівництвом цього будинку, який кияни прозвали «Монстром на Подолі» триває вже багато років, але влада Києва продовжує боротьбу з забудовниками, передають Патріоти України з посиланням на Інформатор.
26 листопада в столичній мерії пройшов прес-брифінг, присвячений ситуації зі скандальним будинком на вулиці Нижній Вал, 27-29.
«Ця будівля - про кричущі порушення законодавства. Якби довелося перераховувати всі з них, з якими зведений цей будинок, не вистачило б і прес-конференції», - повідомляє депутат Київради і член постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування Ольга Балицька.
За її словами, головну небезпеку становить земельна ділянка, на якій розташовується «Монстр на Подолі». Справа в тому, що її не забудовували тривалий час: там знаходяться інженерні мережі стратегічного значення, лінії метрополітену, два міських колектора, газопровід, водопровід і тепломережа. «Якщо цю будівлю заселити прямо зараз - заїдуть всі люди, які там потенційно можуть жити і завезуть меблі, воно просто впаде в метрополітен», - розповідає Ольга Балицька.
Заселення будинку загрожує безпеці жителів, які вже планують в нього заселятися. «На сьогоднішній день ми маємо не тільки архітектурне беззаконня, але і небезпечну будівлю для тих, хто купив в ній квартири. Зовнішні стіни будинку облицьовували за допомогою горючих матеріалів (пінопласт) без врахування ступеня вогнестійкості будівлі», - поділився радник мера Максим Бахматов.
27 листопада о 10:00 відбудеться засідання Господарського суду. Зараз перед судом поставлено питання законності будівництва будівлі і можливість демонтажу зайвих побудованих поверхів.
ХРОНОЛОГІЯ СКАНДАЛУ
У 2012 році замовник «Пателі Лізинг» отримав дозвіл на будівництво 5 повних поверхів і 3 мансардних житлово-офісного будинку. Через деякий час забудовник вніс правку в дозвіл, згідно з якою кількість поверхів збільшили до 12. Але "відкоригований" проект так і не подали на узгодження контролюючими органами.
Справу проти незаконної надбудови відкрили з грудня 2014 року, коли Київрада звернулася до Господарського суду Києва з позовом проти «Пателі Лізинг».
Далі, в 2017 році Київський науково-дослідний інститут судових експертиз визнав будівництво незаконним і зобов'язав забудовника самовільно знести добудовані поверхи.

Але в травні 2019 року Шостий апеляційний суд розблокував будівництво «Монстра на Подолі», і вже у вересні воно відновилося.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...