Скандал з мирним планом Кравчука: У "Слузі народу" заявили, що Леонід Макарович "іде по граблях Фокіна"

У Верховній Раді обурені. Кажуть: Кравчук не узгоджував свої висловлювання з народними депутатами.

Україна підготувала «План спільних кроків» для Тристоронньої контактної групи, який у разі повного припинення конфлікту і демілітаризації ОРДЛО передбачає проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року. Про це заявив голова делегації України в ТКГ, експрезидент України Леонід Кравчук. У Верховній Раді обурені. Кажуть: до того, як зробити таку заяву, Кравчук не узгоджував її з народними депутатами, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Віталій Безгін, член фракції «Слуга народу»:

Те, що голова нашого представництва в ТКГ дозволяє собі такі заяви, це, знову ж таки, наражає на небезпеку і владу, і взагалі дискредитує українських членів ТКГ. Бо якщо ти вже кажеш подібні речі, то маєш чітко, покроково розтлумачувати план. А зараз це виглядає знову, як медійний вкид.

Напевно, це трішки по граблях пана Фокіна в нас пішло. І, я думаю, що якщо у представників ТКГ є план (а він, вочевидь, є, тому що ми вже мали спілкування з паном Рєзніковим з цього приводу), то спочатку потрібно це, мабуть, проговорювати (бодай в закритому режимі) з парламентарями і тільки після цього робити якісь заяви, які, зокрема, носять контроверсійний характер.

Кравчук, звісно, ні з ким нічого не обговорював. І зараз ми з членами комітету обговорюємо позицію щодо спрямування листа з вимогою невідкладно презентувати цей план перед профільним комітетом у закритому режимі.

Юрій Бойко, співголова фракції «Опозиційна платформа – «За життя»:

Звісно, що ми за демілітаризацію.

Нам потрібно подивитись ці пропозиції. Ми у будь-якому випадку за політичне врегулювання і ми все для цього будемо робити, і будемо в парламенті ініціювати ці процеси.

Головне, щоб це була спільна позиція, погоджена з країнами-членами «нормандського формату», з невизнаними «республіками», і ми б рухались уперед.

Михайло Забродський, член фракції «Європейська солідарність»:

Це просто чергова спроба продемонструвати хоч якусь активність в ТКГ, тому що так званий «план Кравчука» (якщо взагалі можна оперувати таким поняттям), він є нічим іншим, як міксом з усіх пропозицій, які до цього вносились або окремо, або комплексно (як, наприклад, формула Штайнмайєра).

Єдине, що дійсно, заслуговує на увагу, це більш-менш чітко визначена дата проведення виборів (мається на увазі 31 березня наступного року). Хоча водночас виникають питання стосовно реалізації решти кроків цього плану. Наприклад, роззброєння незаконних збройних формувань: термін виконання цього заходу зазначений якось невизначено, як початок 2021 року. Що вважати початком року? І що пан Кравчук вважає початком року? Це дуже-дуже цікаве питання.

Валентин Наливайченко, член фракції «Батьківщина»:

Окуповані частини Донбасу мають бути деокуповані: тобто виведені війська агресора, як і спецслужби агресора. Друге питання – зброя і незаконні формування.

З вирішенням цих питань, тільки після цього можна і треба говорити. І не про вибори одразу, а про відновлення безпечного життя, відновлення фінансування цих регіонів, утворення ОТГ. Ось після цього можна буде проводити вибори.

Треба бути реалістом: для того, щоб відбулися вибори на Донбасі, ці території мають бути безпечні, мирні і без окупаційних військ.

А така заява, яка пролунала, на мій погляд, або не підготовлена, або не до кінця щира. Треба сказати щиро і чесно, яким чином буде досягнута не демілітиризація, а деокупація, тобто виведення військ агресора.

Роман Лозинський, член фракції «Голос»:

Очевидно, що будь-які плани в такий спосіб озвучені, вони не мають майбутнього.

Проведення виборів (комітет чітко заявив) не може мати місце одразу після повернення контролю за кордоном. Нам потрібно повернути контроль за кордоном, вивести війська і повернути вимушених тимчасових переселенців, повернути туди інформаційний і культурний простір, тому що українцям там промивали мізки (крім обстрілів – 6 років російської пропаганди).

В який спосіб вибори? Для чого: для того, щоб легітимізувати бойовиків? Щоб обрали вчорашніх терористів сьогоднішньою владою в Україні? Це хоче Кравчук, коли йому вночі щось наснилося, а на ранок він виходить з планом? Це не позиція держави Україна.

Це в барі обговорюють? В кафе? Вдома в Кравчука? Це незрозуміло. Хто це обговорює зрештою?

Тому, хай Кравчук не робить тих самих помилок, що Фокін, тому що закінчить так само, як Фокін: відставкою і забуттям в історії країни.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...