Скандальне рішення КС: Президент України запевнив, що система е-декларування працюватиме

Зеленський закликав членів РНБО розробити конкретні рішення.

Президент Володимира Зеленський запевняє, що система електронного декларування в Україні працюватиме, законопроекти для її відновлення мають бути підготовлені й направлені до Верховної Ради як невідкладні. Як повідомляє прес-служба Офісу президента, про це він заявив на терміновому закритому засіданні Ради національної безпеки і оборони України щодо невідкладних заходів, яких має вжити держава після рішення Конституційного суду щодо неконституційності окремих положень закону про запобігання корупції та статті 366-1 Кримінального кодексу, передають Патріоти України.

Зеленський заявив, що демонтаж контрольних функцій Національного агентства з питань запобігання корупції та кримінальної відповідальності за свідоме порушення вимог законодавства при декларуванні ніколи не буде сприйнятий ні українським суспільством, ні європейськими партнерами.

Президент акцентував увагу, що через вищезазначене рішення Конституційного суду виникла проблема навіть із втіленням у життя результатів місцевих виборів, які відбулися в Україні 25 жовтня. Адже без повноважень НАЗК з проведення спеціальної перевірки, які визнані КС неконституційними, не можна призначати обраних осіб на посади в органах місцевого самоврядування – секретаря місцевої ради або голову місцевої ради.

Тому потрібно дуже детально опрацювати всю проблематику, яку ми, на жаль, отримали після рішення Конституційного суду, додав глава держави.

«Одразу скажу про головне, щоб ні в кого не було навіть найменшого сумніву, – система електронного декларування в Україні буде працювати. Законопроекти для її поновлення мають бути підготовлені й направлені до Верховної Ради як невідкладні», – наголосив президент.

Він закликав членів РНБО розробити конкретні рішення.

Що відомо про скандальне рішення КСУ

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, котрою передбачено відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через рішення КС Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...