Скасування комуналки: У Зеленського розповіли, кому пощастить

Президент Володимир Зеленський не раз заявляв, що для частини українців можуть скасувати оплату комунальних послуг. ​Пізніше він уточнив, що пільги торкнутися людей з великим стажем, низьким доходом і віком 70 років і більше.

Радник президента України Олег Устенко заявив, що в першу чергу, від комуналки можуть звільнити тих людей, які отримують мінімальну пенсію, або ж близьку до неї. Також він уточнив, що пільга може поширюватися лише на соціальні норми споживання - все що понад, буде оплачуватися, передають Патріоти України з посиланням на Facenews.

Незважаючи на те, що в Україні більше 4,5 мільйона людей, які перетнули 70-річний віковий рубіж, при розгляді такої пільги, багатьох відсіють. В першу чергу, тих хто отримує пенсію, вище мінімальної. Але і серед тих, хто виживає на «мінімалки», пощастить не всім. «Якщо людина живе з багатими родичами, вона не відноситься до категорії малозабезпечених», - зазначила експерт в сфері пенсійного законодавства Ольга Піщуліна.

Деякі літні люди, які отримують мінімальну пенсію, в опалювальний сезон віддають всю пенсію на оплату комунальних послуг. І якщо жителі сіл можуть якось виживати за рахунок свого городу, то для жителів міст пенсія розміром 2000 гривень - це катастрофа.

Крім того, існує ризик, що скасуванням комуналки будуть зловживати. Так відбувається зараз з субсидіями - на ринку оренди нерухомості маса пропозицій здати «квартиру з субсидією», в якості бонуса.
Теж саме може статися і з квартирами, в яких зареєстровані люди, що можуть бути звільнені від сплати комуналки.
Ще одним ризиком є те, що люди, звільнені від комуналки, будуть використовувати ресурси недоцільно: не треба платити - не треба економити. Для такої категорії українців експерти пропонують встановити соціальну норму - оплачуватися буде все, що її перевищує. Подібне практикується з субсидіями.
У будь-якому випадку, така ініціатива може бути впроваджена лише з наступного року - її необхідно внести до Держбюджету 2020.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...