"Схід Європи масштабно озброюється", - Frankfurter Rundschau

Після кримської кризи багато країн підвищили свої військові витрати ...

Про це пише німецьке видання Frankfurter Rundschau, передають Патріоти України.

В кінці минулого тижня посол США в Німеччині Річард Гренелл назвав "по-справжньому образливим" те, що американські платники податків повинні платити за розміщення десятків тисяч американських солдатів в ФРН, хоча мова йде про безпеку німецьких громадян. "Насправді Греннел торкнувся більш масштабної теми", зазначає автор статті Ульріх Крьокель, а саме "тенденцію до нової гонки озброєнь в Європі, яка стрімко набирає обертів після анексії Росією Криму в 2014 році". "З тих пір на сході континенту повсюдно підскочили військові витрати, в більшості випадків темп їх зростання виражається двозначними цифрами", - йдеться в статті.
Однією з головних дійових осіб є тут Польща. Країна виконує зобов'язання членів НАТО щодо виділення на оборону 2% свого ВВП, в той час як Німеччина цього не робить. "У зв'язку з цим президент США Дональд Трамп не упускає можливості обрушитися з критикою на берлінських "нахлібників" в політиці безпеки. З такого розкладу отримує користь влада Варшави, - зазначає видання. - У червні президент Анджей Дуда в черговий раз літав у Вашингтон, щоб там агітувати за створення в Польщі постійної військової бази США. Даремно. Трамп згнітивши серце, був змушений відмовити йому, так як основоположний акт про взаємні відносини між Росією і НАТО 1997 року забороняє розміщувати американські війська на сході Європи".
В одному тільки 2015 році військовий бюджет Польщі зріс майже на 20% до приблизно 10 млрд євро, а до 2030 року частка витрат на оборону в ВВП повинна збільшитися до 2,5%, зазначає видання.
Страх перед Росією відчувається у всій східній частині Європи. "Естонія, Латвія і Литва, Болгарія, Румунія і Угорщина представили довгострокові програми розвитку озброєнь в значному обсязі. Україна, не дивлячись на тривалу економічну кризу, в останній раз збільшила свій оборонний бюджет навіть на 21% до 4,5 млрд євро, зайнявши восьме місце в світі за темпами зростання військових витрат", - підкреслюється в статті.
"З часів, коли США і Росія припинили дію договору РСМД, тенденції щодо збільшення оборонних бюджетів у Східній Європі викликають тривогу, - зазначає Frankfurter Rundschau на закінчення. - Керівник Мюнхенській конференції з безпеки Вольфганг Ішингер не раз попереджав про "високу небезпеку військової конфронтації", адже озброюється, звичайно, і Росія. Після війни з Грузією в 2008 році Кремль почав, за словами московського військового експерта Василя Кашина, "саму радикальну програму модернізації армії з кінця XIX століття".
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...