Скляну майстерню часів Римської Імперії знайшли на Буковині

Вчені зазначають, що це перша і єдина споруда, побудована із застосуванням каменя у черняхівській культурі.

Між селами Комарів та Дністрівка на Буковині археологи знайшли скляну майстерню часів Римської Імперії, передають Патріоти України з посиланням на ВВС Україна.

Вік скляної майстерні датується 3-4 століттям нашої ери. Вчені зазначили, що це єдина відома давньоримська стекольня, розташована за межами імперії. Знахідка належить вченим з київського Інституту археології НАН України та студентам-історикам другого курсу.

“У 2019 році головним завданням було додатково дослідити будівлю з кам’яним фундаментом, яку вперше відрив Маркіян Смішко. Як правило, у археології об’єкт двічі не відкривається. Але тут маємо без перебільшення унікальний об’єкт, надзвичайно значущий, оскільки для римської доби кам’яні будівлі відомі тільки в античному світі та у германських племен півночі Європи та Скандинавії”, – пояснює керівник експедиції, завідувач відділу археології ранніх слов’ян Інституту Археології Олег Петраускас.

Він зазначає, що це перша і єдина споруда, побудована із застосуванням каменя у черняхівській культурі.

На місці розкопок потрібно зробити музей, адже це чи не єдина на території Західної України пам’ятка, пов’язана з Давнім Римом. І при цьому абсолютно унікальна споруда такого типу на території від Великобританії до Уральських гір.

Але, на жаль, музею не буде. Усе через брак фінансування. Тому все знайдене скло, виготовлене за античними рецептами, учасники експедиції перевезуть до Києва, а місце розкопок законсервують.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...