"Скомуниздили...": Факти про "велич" СРСР, які комуністи "запозичили" в США, - блогер

За індустріалізації в СРСР американці збудували, хоч і завдяки робочій силі його ж громадян, сотні заводів і фабрик. А ось те, як радянська влада вміла "допомагати" іншим і власним громадянам, вона продемонструвала наприкінці Другої світової війни.​

Декілька фактів про "міць і велич" комуністичної держави того часу описала на Facebook-сторінці користувачка Валентина Коваленко. Пост вона проілюструвала фотографією американського будівельника гідроспоруд Г'ю Купера, який позує на фоні греблі ДніпроГЕСу, передають Патріоти України.

"Купер був головним консультантом Дніпробуду. А ДніпроГЕС побудувала американська фірма Cooper Engineering Company (і німецька компанія Siemens). Усього за 10 років (1930-1940) американці створили в СРСР хімічну, авіаційну, електротехнічну, нафтову, гірничодобувну, вугільну, металургійну та іншу промисловість, найбільші в Європі заводи для виробництва автомобілів, тракторів, авіаційних двигунів та іншої продукції", – нагадала жінка.

Вона зазначила, що, наприклад, знаменитий Сталінградський тракторний завод було цілком побудовано в США, демонтовано, перевезено на 100 суднах – і зібрано вже в СРСР. Горьківський автозавод (ГАЗ) теж фактично створила американська компанія "Форд". І АЗЛК (Автоскладальний завод імені КІМ, "Москвич") теж звели в Союзі за проєктом зазначеної західної фірми. А знаменита Магнітка (Магнітогорський металургійний комбінат) – це точна копія такого ж комбінату в місті Гері штату Індіана (США).

Американський будівельник Г'ю Купер на фоні ДніпроГЕСу

Авторка посту наголосила, що за 10 років американці побудували в СРСР до 1500 заводів і фабрик. А в 1945-му радянські війська продовжили "курс", запозичений в американців, щоправда, з точністю до навпаки. Зокрема, у ті часи в населення радянської зони окупації Німеччини офіційно конфіскували 60 тис. роялів, 460 тис. радіоприймачів, 190 тис. килимів, 940 тис. предметів меблів, 265 тис. настінних і настільних годинників.

"Усе це було розподілено між радянськими номенклатурними чинами і старшими офіцерами. У документах трофейного відомства значаться також 1,2 млн чоловічих і жіночих пальто, 1 млн головних уборів і 186 вагонів вина. Вивозили все, що можна рухати. За правилами репарації вивозу підлягали військові матеріали й обладнання", – зауважила Коваленко.

Її пост, хоч і щодо загальновідомих багатьом фактів про СРСР, набрав сотні обурених лайків і понад дві тисячі репостів.

"Мародери", "Дякую за корисну інформацію. Це гірка правда. Коли німці приїздять на наші заводи, вони просто жахаються, наскільки у нас старе обладнання та умови для робітників", "Чим СРСР оплачував за ці роботи?", "Мабуть, золотом відібраним НКВСниками у громадян і зерном, відібраним у селян", "А ще – життям "будівничих комунізму", сотень тисяч невідомих в'язнів", – прокоментували підписники.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...