Скрепний мазохізм: Третина росіян підтримує тортури

Росіяни впевнені, що боротьба з насильством вдарить по розкриттю злочинів, а третина допускає його застосування.

У Росії кожен десятий громадянин заявив, що його катували силовики, при цьому 40% громадян виступає проти заборони катувань. Про це свідчать результати опитування «Левада-центру», проведеного за замовленням правозахисної організації «Комітет проти тортур», передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

Правозахисники виявили, що суспільство не готове вимагати від влади повної заборони катувань: значна кількість росіян впевнена, що боротьба з насильством вдарить по розкриттю злочинів, а третина допускає його застосування.

В опитуванні брали участь 3400 осіб у 53 регіонах.

За даними опитування, в суперечки з силовиками вступала чверть росіян. Кожен третій конфлікт з силовиками супроводжувалося насильством або його погрозами. Але при цьому третина з тих, хто лише одного разу вступав у конфлікт з силовиками, також повідомляв про насильство. «Ці цифри - страшне підтвердження того, що співробітники правоохоронних органів застосовують насильство до затриманого, і застосовують його нерідко», - підкреслили в «Левада-центрі».

Більшість тих, хто розповів про насильство, опинялися в ролі жертви при затриманні, встановленні особистості та допиті. Десята частина опитаних заявила, що їх катували. 75% тих, хто заявив про тортури, пояснили, що насильство застосовувалося для приниження та залякування. Також в половині випадків силовики катували з метою отримати свідчення або іншу інформацію від затриманих. У третині випадків затримані вважають, що їх піддавали насильству для покарання.

Деякі респонденти відзначили, що силовики також впливали на їх близьких. У кожному четвертому конфлікті з силовиками на родичів респондентів чинився тиск, і майже в половині випадків, коли до людей застосовувалися тортури, таке ж насильство застосовувалося і до їх близьких. «Це розширює коло осіб, постраждалих від свавілля», - відзначають дослідники.

Юрист Комітету проти тортур Дмитро Казаков виділяє відповіді, що показують ставлення громадян до тортур. З одного боку, близько 60% опитаних вважають тортури неприпустимими, але лише третина готові відстоювати свої права. З іншого, досить великий відсоток опитаних (майже 30%) допускають застосування тортур у виняткових випадках заради порятунку чужого життя і стосовно до тих, хто вчинив тяжкий насильницький злочин, а 39% вважають, що боротьба з тортурами вдарить по розкриваності злочинів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...