Скрепний реванш: В Одесі "декомунізованим" вулицям повернуть радянські назви

У травні 2016 року Михайла Саакашвілі, перебуваючи на посаді голови Одеської обладміністрації, підписав розпорядження про перейменування низки вулиць Одеси в рамках закону про декомунізацію.

У п'ятницю, 16 жовтня, міська історико-топонімічна комісія вирішила повернути двом «декомунізованим» вулицям назви часів СРСР. Про це в соціальних мережах повідомив мер Одеси Геннадій Труханов, передають Патріоти України.

За його словами, мова про вулиці, які кілька років тому були перейменовані, в рамках декомунізації з ініціативи Міхеїла Саакашвілі, який в той час був головою Одеської обладміністрації. «Сьогодні у нас чергова перемога в цьому питанні (у поверненні колишніх назв. - ред.): міська історико-топонімічна комісія підтримала моє звернення і прийняла рішення про повернення попередніх назв проспекту Маршала Жукова і вулиці 25-ї Чапаєвської Дивізії», - написав Труханов.

Він стверджує, що для даного рішення є всі законні підстави. Зокрема, тому що Жуков, за словами мера, «не підпадає під закон про декомунізацію, оскільки є борцем з фашизмом». «Те ж стосується і вулиці 25-ї Чапаєвської Дивізії - легендарного формування, яке захищало наше місто від окупантів в роки війни. Попереду нас ще чекає багато роботи, але головні кроки вже зроблені. І ми зробимо все можливе, щоб остаточно відновити історичну справедливість», - заявив Труханов.
Зауважимо, що повернути колишні назви він клятвено пообіцяв 16 вересня на сесії міськради. Тоді ж він повідомив депутатському корпусу про те, що вже направив відповідні листи на адресу топонімічної комісії і в Інститут національної пам'яті. «Ті, хто боровся з нацизмом у роки Великої вітчизняної війни, не можуть підпадати під декомунізацію, - заявив Труханов. - Я вже підписав розпорядження про скликання громадських слухань для обговорення питань щодо повернення деяких об'єктах топоніміки в місті колишніх назві».
Варто додати, що в залі виявився представник «Національного корпусу», який заперечив меру, сказавши, що такого в Одесі не буде. Аналогічної точки зору дотримується і Інститут національної пам'яті.
Щодо громадських слухань, то вони, згідно з розпорядженням мера, повинні пройти тільки 4 грудня в приміщенні «Євромерії». Проте передвиборні обіцянки, судячи з усього, взяли верх - вирішено «вилучити» назви проспект Небесної Сотні і вулиця Інглезі, замінивши їх колишніми - проспект маршала Жукова і вулиця 25-їй Чапаївської Дивізії.
Проспект Небесної Сотні був забудований ще за радянських часів як проспект Ленінської Іскри. Назва на честь маршала Жукова він отримав вже в роки незалежності України. Оскільки маршал був міністром оборони, членом президії ЦК КПРС, належав до вищого керівництва СРСР він підпадає під дію закону про декомунізацію.
Вулиця 25-ї Чапаєвської Дивізії була перейменована і названа на честь Дмитра Інглезі - грецького моряка, одного зі спонсорів і учасників боротьби за незалежність Греції. Градоначальник Одеси в 1818-1821 роках, він стояв біля витоків організації в Одесі зони вільної торгівлі (порто-франко).

У травні 2016 року Михайла Саакашвілі, перебуваючи на посаді голови Одеської обладміністрації, підписав розпорядження про перейменування низки вулиць Одеси в рамках закону про декомунізацію.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...