"Скрепи всюдисущі": У російському перекладі книги відомого історика прибрали розділ про Путіна й анексію Криму

З російської версії ім'я Путіна й згадка анексованого Криму зникли, а прикладом фейкових новин стали виступи Дональда Трампа.

У російському виданні популярного ізраїльського письменника та історика Юваля Ноя Харарі "21 урок для XXI століття" главу про брехню президента РФ Володимира Путіна про захоплення Криму змінили. Через кілька тижнів після виходу у Росії "21 уроку для XXI століття" читачі звернули увагу на розбіжності між англомовною та російською версій книги — в першу чергу, в розділі "Постправда", передають Патріоти України з посиланням на видання Медуза.

Так, 16 липня користувач "Живого журналу" під ніком de_leser зауважив, що в англійській версії як приклад фейкових новин автор наводить заяви Володимира Путіна про ситуацію в Криму у 2014 році.

З російської версії ім'я Путіна й згадка анексованого Криму зникли, а прикладом фейкових новин стали виступи Дональда Трампа.

20 липня про це написав у Facebook український користувач Андрій Черніков, а 21 липня — російський видавець, критик і перекладач Дмитро Кузьмін. Вони опублікували скріншоти російської та англійської версій книги Харарі.

Так, в англійській версії книги як приклад фейкових новин Харарі наводить історію про те, як Володимир Путін публічно заперечував присутність у Криму російських військових в лютому 2014 року.

Український блогер Андрій Черніков знайшов ще один відредагований у російському виданні фрагмент книги "21 урок для XXI століття". У главі 11 під назвою "Війна" в підглаві "Погляд з Кремля" окупація Криму Росією названа «єдиним успішним вторгненням XXI століття, здійсненим великою державою». Автор пише, що сама Росія «не вважає анексію Криму вторгненням до чужої країни», і зазначає, що російські війська майже не зустріли опору ні з боку місцевого населення, ані з боку української армії».

В українській, англійській, німецькій та французькій версіях немає ремарки про те, що Росія не вважає анексію Криму вторгненням до чужої країни. Зате там йдеться, що Росія «поселила страх у душах сусідів». А успіх «завоювання» пояснюється збігом обставин — ні місцеве населення, ні українська армія не чинили опору, а інші країни світу не втручалися в події.

Сам автор заявив, що дав згоду на "правки" в російському виданні, щоб "його думки могли дійти в тому числі й до аудиторії, яка живе в країнах з недемократичним режимом".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...