Смачного! Як виробники ковбас обманюють українців

У продаваних в Україні сосисках і ковбасі виявлено високий вміст кісткового борошна.

Всупереч ГОСТу, така добавка потрапляє і в продукцію вищого гатунку, хоча стандарт вимагає використовувати тільки натуральне м'ясо. Це говорить про те, що в сосиски і ковбаси вищого сорту все одно додають так зване «м'ясо механічної обвалки» - суміш фаршу, подрібнених кісток, субпродуктів, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

В ході незалежної експертизи було перевірено зміст кісткового борошна в сосисках і ковбасах різної категорії. Найвища кількість була виявлена в сосисках вищого сорту. «Це може свідчити, що виробники крім того, що передбачено держстандартом, використовують м'ясо механічної обвалки (ММО). У сосисках вищого сорту дуже високий вміст - 0,7%. Це дуже близько до ковбас першого сорту», - заявила заступник керівника науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» Тетяна Шатаєва.
Також в ході експертизи розкрилося, що частинки кісток, що потрапляють в сосиски і ковбаси, подрібнені недостатньо. Зустрічаються частки величиною 1-2 міліметра при максимально допустимому розмірі 0,5 мм.

За словами колишнього керівника Держпродпотребслужби Володимира Лапи, ГОСТ є добровільним до застосування, чим і користуються виробники. «Ми наявність або кількість ММО не перевіряємо. Ми не перевіряємо кістковий залишок, тому що він регулюється не обов'язковими вимогами безпеки, а державним стандартом. А ГОСТ є добровільним до застосування», - розповів Лапа.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

субота, 7 червень 2025, 23:10

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...