Смакуватиме навіть гурманам: Запашний сезонний напій

Надворі осінь, вогка і холодна погода, яка так і просить приготувати якийсь зігріваючий напій.

Осінь вдосталь побалувала теплом, але "бабине літо" вже давно закінчилося, прийшов листопад, а там уже й холодні зимові дні не за горами. А це означає, що саме зараз настає час приготувати "теплі" міцні напої, напої з характером, які здатні не тільки зігріти в негоду, а й надати життєвих сил, передають Патріоти України з посиланням на Dеpo.

Айва – сезонний осінній фрукт, який іще можуть називати "несправжнім яблуком", багата на вітаміни та корисні речовини. Завдяки вмісту дубильних речовин і природним кислотам айва справляється з простудними і серцевими захворюваннями, допомагає зняти запалення і набряки, а також ефективно очистити кишечник. Крім того, фрукт просто смачний і має неповторний тонкий аромат. Дозріває вона восени. Зібрані плоди можуть зберігатися до весни, їх тримають при температурі 0–1°С і вологості повітря 90–92%. З часом айва стає ніжнішою, м’якшою та ароматнішою, набуває характерного забарвлення, підвищується цукристість, зменшується вміст пектинових та дубильних речовин.

Цікаве про айву

За деякими даними, яблуко розбрату, подароване Парисом Афродіті, було плодом не яблуні, а айви. А римляни вважали аромат її плодів афродизіаком, що підвищує статевий потяг.

Цілющі властивості айви

Айва має багато лікувальних властивостей. Її використовують як жовчогінний та сечогінний засіб. Має кровоспинні та антисептичні властивості. Протерті варені плоди ефективні при лікуванні печінки. Айву здавна використовують проти шлунково-кишкових захворювань, особливо з проносами, завдяки високому вмісту пектинів та дубильних речовин. Корисна при бронхіальній астмі та туберкульозі. Завдяки сечогінним властивостям айва позитивно впливає на роботу серця. Свіжі плоди багаті на залізо, тому їх рекомендують при недокрів’ї. А пектини в айві всотують важкі метали, радіоактивні елементи та виводять їх із організму.

Сік айви має бактерицидні властивості. Зовнішньо його використовують для полоскань при запальних захворюваннях рота, лікування виразок та ран, геморою, тріщин заднього проходу. Внутрішньо він діє як загальнозміцнювальний та сечогінний засіб.

Алкогольні настоянки на айві

Настоянки на айві - це корисне "зілля" на зиму для зміцнення організму і лікування від недуг.

Сподобається вишуканий алкоголь і гурманам - солодкий жовтий напій вирізняється дуже приємним м'яким і терпкуватим смаком, залишаючи неповторний післясмак. Приготувавши настоянку пізньої осені, можна забезпечити вишуканою випивкою новорічний і різдвяний стіл.

Айвовий лікер

Цей напій можна пити цільним або розведеним, а крім цього він стане чудовим доповненням до десертів (як просочення для бісквітів, заповнення молочно-кремових десертів, а також як начинку для шоколадних цукерок).

Як приготувати лікер з айви:

Щоб отримати концентрований десертний напій, слід взяти 1 кг стиглої айви, 300 г цукру, пачку ваніліну, кілька суцвіть гвоздики (5-6 шт) і хорошу очищену горілку.

Перш за все, айву потрібно ретельно вимити, відібрати цілі щільні плоди, розрізати їх на 4-6 частин, витягти кісточки і нарізати дрібними шматочками. Подрібнена айва буде краще віддавати свій сік і корисні речовини. Усе пересипати цукром і ваніліном, додати гвоздику і помістити в чисту трилітрову банку. Далі суміш заливається алкоголем і закривається металевою кришкою.

Важливо: витримувати лікер потрібно не менше місяця, після чого процідити від фруктового фусу і перелити в пляшки.

Настоянка з айви на горілці

Цей напій виходить менш міцним.

Для цього знадобиться:

  • 2-,3 кг айви
  • 2 кг цукру
  • 1,5 л якісної горілки
  • 3 л очищеної води
  • ємність на 10 літрів.

Приготування настоянки на айві

Айву необхідно вимити і вийняти сердцевину. Вичищені фрукти нарізати тонкими скибочками і перекласти у велику посудину.

Потім айву слід пересипати цукром, добре струсити та відкласти, аби суміш пустила сік.

Через 6-10 годин сироп залити алкоголем і водою, ретельно перемішуючи, щоб домогтися однорідності, щільно закрити і залишити настоюватися в темному місці близько двох місяців. Періодично напій потрібно струшувати для рівномірного настоювання.

Готовий алкоголь потрібно процідити і можна із задоволенням смакувати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...