Смерть через українську мову: Що вирішив суд у справі активіста Мірошниченка

Артем понад тиждень перебував у важкому стані в лікарні, але врятувати чоловіка не вдалося.

Активіст і волонтер з Бахмута Артем Мирошниченко помер у лікарні. Сталося це після того, як його жорстоко побили неповнолітні. А причина побиття – Мирошниченко розмовляв українською, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

Суд уже обрав запобіжні двом фігурантам цієї справи – 16-річному Миколі Барабашу та 17-річному Олександру Баришку.

Смерть активіста Мирошниченка: які запобіжні заходи фігурантам обрав суд

Микола Барабаш

16-річному підлітку оголосили підозру та відправили під домашній арешт. Спершу нападникові інкримінували статтю "Умисне тілесне ушкодження". Але згодом справу перекваліфікували за іншою частиною цієї статті, оскільки потерпілий активіст помер.

Тепер зловмиcника звинувачують у "умисному тяжкому тілесному ушкодженні, що спричинило смерть". Нападникові загрожує від 7 до 10 за ґратами.

Барабаш – студент педагогічного коледжу.

Олександр Баришок

Згідно з рішенням Артеміського міськрайонного суду, 17-річний хлопець проведе 2 місяці в СІЗО, без права внести заставу. Йому інкримінують умисне завдання тілесних ушкоджень, що спричинило смерть потерпілого. Ці ушкодження завдала група осіб, або з метою залякування потерпілого, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або на замовлення. Якщо провину доведуть, Баришку загрожує 7 – 10 років в'язниці, пише "Вільне радіо" з Бахмута.

Цікаво, що у нього є судимість за грабіж. Суд відбувся зовсі нещодавно – 21 листопада. Тоді Олександру присудили 5 років ув’язнення з 1 роком випробувального терміну. Тож, під час обрання запобіжного заходу суд взяв цю обставину до уваги, також це впливатиме на суворість остаточного вироку для нього.

Прокуратура серед аргументів навела також характеристику з ліцею, де підозрюваний навчався на тракториста. Там його описують як хлопця з неадекватною поведінкою. Пригадали йому і твір з української мови Ким я хочу стати", коли він написав, що хоче бути кілером. Водночас зловминик має чинний пропуск на окуповану територію та часто їздить на Донбас. Він є зареєстрованим у Ясинуватій.

Що відомо про смерть Мирошниченка

Про смерть Артема 6 грудня повідомив його брат Сергій Мирошниченко. На своїй фейсбук-сторінці він попросив припинити надсилати допомогу братові, бо Артем помер.

До цього активіст з 29 листопада перебував у лікарні, де йому зробили операцію, після неї чоловік потрапив у кому.

Що відомо про напад на Мирошниченка

На Артема Мирошниченка напали 29 листопада у Бахмуті на Донеччині. Одним із нападників виявився 16-річний боєць ММА, не професійний спортсмен, Микола Барабаш. Спершу була версія, що за інцидентом спостерігав ще один неповнолітній – Олександр Баришок. Щоправда, на засіданні суду з матеріалів справи стало відомим, що били Мирошниченка обидва хлопці. Це, зокрема, зафіксували відеокамери з будинків поряд та відеореєстратор з машини, яка була припаркованою біля місця події. Крім того, мати Баришка на суді згадала, що в день нападу син із другом прийшли до них додому, а їхні руки були в крові, водночас знайомий Олександра пропонував повернутись та добити когось.

За даними поліції, Барабаш був напідпитку та вирішив випробувати відомі йому прийоми. Нападники хотіли також пограбувати чоловіка, але не змогли забрати сумку. Тоді зловмисники залишили непритомного активіста та пішли додому. Приводом для нападу стало те, що Артем говорив українською.

Побитого Мирошниченка помітила продавчиня з кіоску неподалік. Чоловік виявився їй знайомим, але жінка пішла до його родичів, які вже і викликали "швидку" та поліцію.

Що відомо про Артема Мирошниченка?Бахмутський активіст і волонтер. З 2014 року почав плести маскувальні сітки для військових, що воюють на Донбасі. А в 2015 році допомагав пораненим бійцям у шпиталі. Чоловік разом з іншими волонтерами постійно приходив на різні проукраїнські мітинги та акції.

Глава партії ВО "Свобода" Олег Тягнибок у день смерті активіста написав, що той був палким прихильником політсили.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...