Смертельна трагедія з українцями у Польщі: Стали відомі подробиці рятувальної операції

Рятувальники розрізали автобус, щоб передати постраждалих медикам.

Заступник начальника державної пожежної служби Підкарпатського воєводства Даніель Дриняк розповів про рятувальну операцію після аварії автобусу з українцями у Польщі. За його словами, рятувальна операція була дуже складною — самостійно змогли вийти з автобуса лише чотири людини, зазначив він на спільній з поліцією та воєводою Підкарпатського воєводства Евою Ленярт пресконференції, передають Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

За словами Дриняка, ще 43 людей, які постраждали в ДТП, рятувальникам довелося визволяти із застосуванням спеціального обладнання — автобус довелося розрізати, щоб передати постраждалих медикам.

До операції було залучено понад 100 рятувальників, важка техніка та дрони. Заступник начальника поліції Підкарпатського воєводства Збігнєв Сова повідомив, що поки що рано говорити про причини автокатастрофи. В обох водіїв взяли кров на предмет виключення вмісту в організмі алкоголю чи інших речовин.

ДТП сталася 6 березня близько 02:00 на території Польщі (Кашице, Підкарпатське воєводство). Рейсовий автобус з українською реєстрацією, який слідував за маршрутом Познань — Херсон, впав з насипу.

Всього в автобусі було 57 громадян України (55 пасажирів і два водії). Спочатку повідомлялося про шістьох загиблих, пізніше стало відомо, що смерть шостої людини не підтвердилася. Водночас прессекретарка посольства України в Польщі Юлія Бородай заявила, що п’ятеро постраждалих у ДТП у критичному стані і «шансів дуже мало».

Працівники Генерального консульства України в Любліні ще вночі виїхали на місце події. Вони надають консульську допомогу українцям і допомагають координувати взаємодію з польськими компетентними органами в контексті з’ясування всіх обставин трагедії, забезпечення постраждалих необхідною медичною допомогою та організації репатріації загиблих.

«Спільно з перевізником і Львівською ОДА вирішується питання доставки в Україну громадян, які не постраждали в ДТП або будуть виписані з лікарень найближчим часом», — повідомляють у МЗС України.

Також працюють цілодобові «гарячі лінії» Генерального консульства України в Любліні (+48 784138555) та МЗС України (+38 044 238 15 88), щоб інформувати рідних загиблих і постраждалих в ДТП.

Свої співчуття у зв’язку із трагедією вже висловили президент України Володимир Зеленський і президент Польщі Анджей Дуда.

«Сердечні співчуття сім'ям українців, чиї близькі загинули і отримали травми внаслідок аварії автобуса під польським Кашице. Наші консули — на місці трагедії. Робимо все можливе для надання допомоги», — написав президент Зеленський в суботу на своїй сторінці у Twitter.

«Я глибоко засмучений жахливою новиною про катастрофу українського автобуса на A4 біля Кашице, внаслідок якої загинули шість людей і кілька десятків отримали поранення. Мої щирі співчуття сім'ям загиблих і всім нашим українським друзям», — написав Дуда.

Раніше представник служби швидкої допомоги Перемишля Марек Янковський повідомив польським ЗМІ, що перша бригада рятувальників прибула на місце через дев’ять хвилин після повідомлення про ДТП. За інформацією, яку він озвучив tvn24.pl, із шести загиблих українців троє померли на місці, інші - під час рятувальної операції.

Тяжкість отриманих травм посилив той факт, що багато хто з пасажирів не був пристебнутий пасами безпеки, уточнив Янковський. Коли автобус врізався в огорожу, людей розкидало по салону, що призвело до численних травм голови, хребта, черевної порожнини та кінцівок.

Зараз рух на польській автостраді А4 частково заблоковано, на місці ДТП працюють спеціальні служби. Поліція продовжує з’ясовувати причини аварії.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...