Софія Київська руйнується через спорудження поряд нової висотки

Активісти наголошують, будь-яке будівництво там - пряма загроза святині.

Група "Врятуй Софію Київську", яка об’єднує краєзнавців і громадських активістів, оприлюднила заклик захистити Софію Київську від забудови буферної архітектурної зони багатоповерховою будівлею. Про це 3 жовтня 2020 року повідомила Релігійна правда, передають Патріоти України.

"На перетині вул. Стрілецької та пров. Георгіївського намагаються без жодних належно оформлених документів вліпити висотку із підземним паркінгом на 36 місць. За 9 метрів від Святині. В буферній зоні", - зазначається у зверненні.

Фахівці з будівництва стверджують, що в такому випадкові завалів не уникнути.

Спроби цього будівництва тривають від 2007 року. "Зараз під шумок карантину їх поновлено. Діють дуже нахабно. Жодних документів ані на землю, ні на проведення робіт ніхто не бачив. Світовий скарб боронять мешканці сусідніх будинків та небайдужі, що дізналися про обурливу ситуацію", - зазначають активісти.

За їхніми словами, під час візиту громадськості на будівництво їм сказали, що це "просто археологічні роботи". "Та насправді очам відкрився ретельно підготовлений під будівництво майданчик. ЮНЕСКО мовчить", - йдеться у повідомленні.

Активісти наголошують, будь-яке будівництво там - пряма загроза святині. "Навіть неозброєним оком видні тріщини. Давнішні, які не лікувалися належним чином. І нові - від концертів та будівничого свавілля навкруги", кажуть активісти.

Вони закликають "не лише зупинити будівниче свавілля й руйнівні концерти біля Її стін. Необхідно проводити незалежну експертизу її реального стану. З тим, щоби почати її повноцінне укріплення, проведення фахових робіт, яких вона безперечно потребує".

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...