Сьогодні світ згадує жертв трагедії MH17 на Донбасі

Над селом Грабово Донецької області в зоні військових дій на Сході України рівно 5 років тому був збитий пасажирський літак рейсу МН-17.

Сьогодні п'яті роковини авіаційної катастрофи пасажирського літака рейсу МН-17 компанії «Малайзійські авіалінії», що слідував за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур. В результаті цієї трагедії загинули 298 осіб - всі пасажири і екіпаж, передають Патріоти України.

Літак був збитий в небі над селом Грабово Донецької області в зоні військових дій на Сході України. За кількістю жертв цей крах став найбільшим в історії України. На борту лайнера знаходилися 192 громадянина Нідерландів (один з них мав подвійне громадянство Нідерланди / США), 44 малазійця (включаючи 15 членів екіпажу і двох немовлят), 27 австралійців, 12 індонезійців (серед них одна дитина), 10 британців (один з них мав подвійне громадянство Великобританія / ПАР), чотири німці, чотири бельгійця, три філіппінця, один канадець і один громадянин Нової Зеландії.

З перших днів катастрофи Україна послідовно дотримувалася висунутого припущення про те, що літак був збитий ракетою ЗРК «Бук» російського походження, випущеної або бойовиками-сепаратистами або російськими військовими. До такого ж висновку дійшла Рада з безпеки Нідерландів, який в жовтні 2015 року оприлюднив фінальний технічний звіт по катастрофі Боїнга рейсу МН-17. Голландський Радбез встановив, що літак був збитий боєголовкою 9N314M, запущеної з системи «Бук». Голова Ради з питань безпеки Нідерландів Тібі Йоустра в інтерв'ю голландським ЗМІ заявив, що ракета, якою був збитий літак, була випущена з території, контрольованої проросійськими бойовиками.

У свою чергу міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat встановила номер зенітного ракетного комплексу «Бук» зі складу російської п'ятдесят третього зенітно-ракетної бригади, яким був збитий літак «Малайзійських авіаліній». Крім того, Bellingcat, провівши власне дослідження на основі аналізу соціальних мереж та інших відкритих джерел, підготувала звіт, в якому ідентифікувала 20 російських військових, причетних до катастрофи МН-17. Цей звіт з іменами і фотографіями військових група передала нідерландської прокуратурі.
Згодом свої висновки оприлюднила Міжнародна слідча група, якій вдалося встановити більшу частину маршруту, по якому ЗРК «Бук» прямував на територію України, а також маршрут його руху в зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщався з території Росії на територію Східної України і пізніше був вивезений назад в РФ. Ці висновки фактично збігаються з результатами розслідування групи Bellingcat.
5 липня 2017 року державами-учасницями Міжнародної слідчої групи було прийнято рішення про те, що кримінальне провадження у справі збитого літака Малайзійських авіаліній рейсу MH-17 буде здійснюватися в рамках національної юрисдикції Нідерландів. 19 червня 2019 року було оприлюднено імена трьох росіян і одного українця, яких Міжнародна слідча група назвала причетними до збивання Боїнга МН-17. Разом з тим вона оприлюднила дату, коли відбудеться суд - 9 березня 2020 року.

7 липня 2017 року Україна і Нідерланди підписали двосторонню угоду про правову співпрацю щодо катастрофи малайзійського Боїнга. Зараз згідно з цією угодою Україна почала процедуру передачі матеріалів кримінального провадження у справі про катастрофу Боїнга рейсу МН-17 Нідерландам.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...