"Соляні пальці": Американські вчені розгадали дивовижний феномен Мертвого моря

У Санта-Барбарі, що в США, вчені з Каліфорнійського університету розкрили секрет аномальних кристалів солі, що виростають з дна Мертвого моря, – «соляних пальців».

Це природне явище більше не спостерігається ніде, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Відомо, що Мертве море з часом стає все більш солоним. Частково причина тут в людях. Вони десятиліттями використовували прісну воду з річки Йордан, яка живила водойма, для сільського господарства і видобутку корисних копалин. Таким чином морська вода випаровувалася, залишаючи солончак в кристалах.

Коли прісна вода припинила йти потоком, дослідники зафіксували той факт, що кристали з верхнього шару води випадають в осад, після чого потрапляють у воду і накопичуються на морському дні. Довгий час ніхто не міг пояснити причину виникнення «соляних пальців».

Вчені говорять, що спочатку вони дуже малі, і помітити їх неозброєним поглядом не представляється можливим. Але час йде, і вони контактують один з одним і перетворюються в більш великі утворення.

Під впливом сонця нагріваються верхні шари Мертвого моря. Так запускається процес випаровування і верхні шари “просолюються” викристалізованою сіллю.

І ось вчені, створивши в резервуарі з солоною водою невеликі хвилі, симулювали описаний процес. Тепла і холодна вода перемішалися. Перша охолоджувалася і сіль «падала». В результаті вийшов потужний спадний потік солі і нижні шари рідини перенаситилися, сіль стала кристалами.

Примітно, що цей результат був досягнутий в лабораторії і потребує підтвердження в обставинах Мертвого моря.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...