"Ми проаналізували структуру експорту за кілька років та вивели середню партію, яку закуповуємо - сьогодні це 900 кілограмів. Враховуючи середній медозбір на рівні 80 тисяч тонн, прийшли до того, що кількість пасічників в Україні не перевищує 100 тисяч", – говорить директор з розвитку компанії-експортера меду "Асканія-пак" Віктор Іванченко,
Близько 60% меду в Україні виробляють у любительських пасіках, де кількість бджолосімей не перевищує 50. Професійні виробники, які обслуговують понад 200 бджолосімей, виробляють 5% всього меду. 25% забезпечують середні пасічники.
Собівартість виробництва меду не дозволяє пасіці бути самоокупною, якщо вона обслуговує менше 200 бджолосімей. Тобто малий і середній пасічник не може себе забезпечувати. Крім того, він не має достатньо коштів на розширення. Єдине джерело його доходу - мед.
Сукупна собівартість меду на всіх етапах переробки становить 42 грн/кг. Собівартість виробництва меду в пасічника становить близько 25 грн. Собівартість у заготовувача – 2,5 грн. Собівартість переробки меду - 14,5 грн. Експортують мед у середньому по 1,73 євро. Це 53 грн.
На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...