"Ми проаналізували структуру експорту за кілька років та вивели середню партію, яку закуповуємо - сьогодні це 900 кілограмів. Враховуючи середній медозбір на рівні 80 тисяч тонн, прийшли до того, що кількість пасічників в Україні не перевищує 100 тисяч", – говорить директор з розвитку компанії-експортера меду "Асканія-пак" Віктор Іванченко,
Близько 60% меду в Україні виробляють у любительських пасіках, де кількість бджолосімей не перевищує 50. Професійні виробники, які обслуговують понад 200 бджолосімей, виробляють 5% всього меду. 25% забезпечують середні пасічники.
Собівартість виробництва меду не дозволяє пасіці бути самоокупною, якщо вона обслуговує менше 200 бджолосімей. Тобто малий і середній пасічник не може себе забезпечувати. Крім того, він не має достатньо коштів на розширення. Єдине джерело його доходу - мед.
Сукупна собівартість меду на всіх етапах переробки становить 42 грн/кг. Собівартість виробництва меду в пасічника становить близько 25 грн. Собівартість у заготовувача – 2,5 грн. Собівартість переробки меду - 14,5 грн. Експортують мед у середньому по 1,73 євро. Це 53 грн.
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...
Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...