"Ми проаналізували структуру експорту за кілька років та вивели середню партію, яку закуповуємо - сьогодні це 900 кілограмів. Враховуючи середній медозбір на рівні 80 тисяч тонн, прийшли до того, що кількість пасічників в Україні не перевищує 100 тисяч", – говорить директор з розвитку компанії-експортера меду "Асканія-пак" Віктор Іванченко,
Близько 60% меду в Україні виробляють у любительських пасіках, де кількість бджолосімей не перевищує 50. Професійні виробники, які обслуговують понад 200 бджолосімей, виробляють 5% всього меду. 25% забезпечують середні пасічники.
Собівартість виробництва меду не дозволяє пасіці бути самоокупною, якщо вона обслуговує менше 200 бджолосімей. Тобто малий і середній пасічник не може себе забезпечувати. Крім того, він не має достатньо коштів на розширення. Єдине джерело його доходу - мед.
Сукупна собівартість меду на всіх етапах переробки становить 42 грн/кг. Собівартість виробництва меду в пасічника становить близько 25 грн. Собівартість у заготовувача – 2,5 грн. Собівартість переробки меду - 14,5 грн. Експортують мед у середньому по 1,73 євро. Це 53 грн.
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...