Спливли проблеми України з новим траншем МВФ

Рішення Міжнародного валютного фонду щодо нового траншу на $5,5 млрд для України може бути прийняте не раніше другого кварталу 2020 року або ж затягнутися до літа.

Така пауза у фінансуванні сталася через невиконання Україною головної умови МФВ – парламент так і не прийняв законопроєкт №2571, що виключає можливість повернення збанкрутілих або націоналізованих банків колишнім власникам, передають Патріоти України з посиланням на Ліга.Фінанси.

"План був приблизно таким: у січні Верховна Рада обробляє законопроєкт і приймає його в цілому, в лютому Рада директорів МВФ стверджує програму і перераховує Україні перший транш кредиту. Не вийшло: 2571 не пройшов перевірку фінансовим комітетом Ради", – сказано в матеріалі.

Країна фактично авансом отримала від МВФ SLA (staff level agreement), тобто принципову згоду на кредитування. Видання, посилаючись на джерела, передає, що це стало можливим, коли Фонд попередньо погодив усі 98 сторінок законопроєкту 2571, названого в ЗМІ "антиколомойським".

Однак документ стали критикувати в Раді. Зокрема, глава податково-фінансового комітету Данило Гетьманцев зазначав, що урядова версія 2571 надмірно посилює повноваження НБУ. До парламенту також були внесені два альтернативні проєкти: від Олександра Дубинського й Ігоря Палиці.

Через суперечності, за словами джерел видання, законопроєкт вирішили скоротити в надії, що після цього комітет розгляне його швидше. Так з'явився документ під номером 2571-д авторства Гетьманцева.

Однак цей текст МВФ категорично не погодив. "Фонд погодився з урізаною версією за умови, що в ній збережеться підхід початкової редакції документа: ексвласники не можуть повернути собі банк, але мають право на компенсацію, якщо доведуть шкоду за допомогою міжнародного аудитора", – повідомляє "Ліга.Фінанси".

У документі Гетьманцева при цьому передбачалося, що уряд і ексвласники потерпілого банку отримують півроку на переговори про можливе відшкодування збитків. На випадок відсутності компромісу було запропоновано, щоб розмір компенсації визначав український суд.

"Додаткова проблема – парламент, почавши розгляд законопроєкту про ринок землі, виявився фактично заблокований через декілька тисяч правок, які депутати вирішили голосувати без прискорених процедур. Згідно з регламентом, інші законопроєкти в цей період розглядатися не можуть.

Якщо найближчим часом нічого не зміниться, ситуація з непрацездатністю Ради може затягнутися до квітня. Для МВФ це може означати, що "українське питання" переноситься на другий-третій квартали", – зазначається в статті.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...