Справа "Дельта Банку": "Через дії НАБУ державі завдано $87 млн збитків", - адвокат

Юристи вважають, що бюро у справі АТ "Дельта Банк" не може довести заподіяння шкоди державі.

Унаслідок дій НАБУ витрати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а значить, держави, збільшуються на $87 млн. Про це заявив адвокат Денис Бугай, передають Патріоти України з посиланням на Фокус.

Такий висновок юрист зробив після рішення Північного апеляційного господарського суду від 17 грудня, яким той задовольнив апеляційні скарги Національного антикорупційного бюро України та АТ "Дельта Банк" на рішення Господарського суду міста Києва від 27 червня і визнав недійсним договір уступки права вимоги від 29 березня 2013 року.

За цим договором "Дельта Банк" як покриття ризику неповернення $87,29 із кореспондентського рахунку в австрійському банку Meinl Bank отримав як забезпечення права вимоги аналогічної суми з кіпрської компанії "Калума Холдінгз Лімітед", перед якою банк мав зобов'язання, і грошові кошти цієї компанії перебували в банку.

Отже, після "втрати" $87,29 в австрійському Meinl Bank "Дельта Банк" зміг компенсувати таку втрату за рахунок компанії "Калума Холдінгз Лімітед".

Крім того, цей договір було фактично виконано, з рахунку компанії "Калума Холдінгз Лімітед" було списано кошти. Про що свідчать письмові запевнення компанії і її незалежний аудит.

Юристи вважають, що бюро у справі АТ "Дельта Банк" не може довести заподіяння шкоди державі. "НАБУ з 2016 року розслідує справу про нібито привласнення АТ "Дельта Банк" 87 млн дол. США коштів рефінансування НБУ. Але насправді в період, який розслідується, і задовго до нього банк взагалі не отримував кошти рефінансування. У справі не фігурують посадовці НБУ категорії "А", що взагалі ставить під сумнів підслідність справи НАБУ", - вважає захисник.

За його словами, викликає запитання і процесуальна чистота: крім безпрецедентної швидкості розгляду судами справи (іноді рішення виноситься до отримання всіх матеріалів), незрозуміло, чому НАБУ втручається в комерційну діяльність приватного банку і своїм позовом штучно створює "збиток".

Також Денис Бугай нагадав, що Конституційний суд визнав неконституційним право НАБУ звертатися з позовами до господарських судів. "Мабуть, у цій справі бюро знайшло інші засоби "переконання" суду, про що обов'язково буде повідомлено Вищій раді юстиції", - заявив юрист.

На думку адвоката, співробітники НАБУ могли "фальсифікувати" докази в справі, штучно створити склад злочину, чим змусили суд прийняти відповідне рішення, завдавши збитків державі на 87 млн доларів.

"Детективи НАБУ використовують різні незаконні методи у своїй роботі, здійснюють втручання у розгляд справи, відверто вводять суддів в оману, маніпулюють фактами, приховують невигідні для них докази, створюють тиск на суддів тощо. Отже, НАБУ у справі "Дельта Банку" намагається штучно створити склад злочину з метою незаконного притягнення до відповідальності колишніх менеджерів і власників АТ "Дельта Банк", - заявляє адвокат.

Про всі виявлені порушення адвокати поінформували Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...