Стала відома дата запуску першого термоядерного реактора (відео)

​Експериментальний реактор ITER називають найскладнішою машиною в історії людства. Вона відкриє доступ до безкоштовної енергії, довівши можливість контролювати високотемпературну плазму. Названа дата запуску - грудень 2025.​

Керівництво проекту ITER - найбільшого реактора термоядерного синтезу - відзвітувало про проходження чергового рубежу: на будівництво вартістю $ 19 млрд на півдні Франції прибули з Індії основні частини «підкладки» реактора, і тепер можна точно назвати дату запуску і отримання першої плазми - грудень 2025 року, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Реакція термоядерного синтезу може спричинити за собою революцію в галузі енергетики. На відміну від розщеплення атома, синтез дозволить виробити колосальну кількість електроенергії без істотної шкоди для навколишнього середовища. Головна проблема - підтримка стійкої термоядерної реакції протягом тривалого часу. ITER - сама амбітна спроба 35 країн світу домогтися цього.

Тільки центральна частина реактора - токамак ITER - буде являти собою 60-метрову споруду масою 23 000 тон. Його збиратимуть по частинах, і недавно було встановлено підставу кріостату і нижня частина циліндра.

У криостаті вагою 3850 тонн ще дві частини, їх установка відкриє дорогу до монтажу самого токамака - оточеній магнітними котушками камери, в якій і повинна бути отримана плазма температурою в 150 млн градусів. Це в 10 разів гаряче, ніж в центрі Сонця.
За словами організаторів, зараз проект завершений на 65%. Прес-секретар Сабіна Гріффіт заявила: «Дата отримання першої плазми встановлена. Ми натиснемо кнопку в грудні 2025 року ». За її словами, пройде ще 10 років до моменту, коли реактор вийде на повну потужність. Очікується, що його середня термоядерна потужність за один імпульс складе 500 МВт.
Гріффіт каже, що компоненти токамака прибудуть з чотирьох країн - Китаю, Південної Кореї, Японії і Європи - цієї осені. Збірка камери, як очікується, почнеться навесні наступного року.
ITER - найвідоміший і наймасштабніший проект в області термоядерного синтезу, але далеко не єдиний. Останнім часом амбітні стартапи все частіше обіцяють нав'язати конкуренцію багатомільярдним державним проектам. Наприклад, компанія First Light Fusion має намір представити технологію керованого термоядерного синтезу до кінця нинішнього року. А до 2024 компанія має намір досягти економічної вигоди - тобто домогтися того, що реактор буде виробляти енергії більше, ніж потрібно для запуску реакції.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...