Сторінками історії: Як сто років тому білогвардійці погром у Києві влаштували

17 жовтня 1919 року в Києві, щойно вдруге зайнятому Збройними силами Півдня Росії, розпочався кількаденний погром євреїв, звинувачених у пособництві більшовикам.

Здирництво та реквізиції "на потреби Добровольчої армії" переросли в організовані пограбування сотень квартир і будинків, в яких мешкали євреї. Жертвами погрому стало близько 300 осіб, передають Патріоти України з посиланням на освітній проєкт JNSM.

Масла у вогонь додала газета "Вечерние огни", яка наступного дня опублікувала замітку "Стрілянина з будинків", де вказала адреси, за якими євреї кілька днів перед тим буцімто стріляли у відступаючих білогвардійців.

Через день тему підхопив чорносотенний "Киевлянин": нібито більшовикам "старанно сприяло місцеве єврейське населення, що відкрило безладну стрілянину у спину відступаючим добровольчим частинам".

У середмісті Києва погромники діяли методично й організовано. За свідченням очевидця подій Олексія Гольденвейзера, свого часу члена Української Центральної Ради, "вбивства відбувались якось паралельно й незалежно від пограбувань", з холодним розрахунком, затемна, уникаючи поодиноких військових патрулів: "Вбивали не в квартирах, не у вирі боротьби. Ні, жертву відводили і страчували в затишному місці… Жодного розбитого скла, жодного поламаного стільця; діловитість і економія сил; гроші, гроші та гроші...". Якщо в заможних євреїв погромники вимагали гроші та коштовності, то в незаможних забирали й побутові речі.

Як показало пізніше обстеження єврейських осель, було здійснено 836 нападів на квартири, причому без урахування Подільської та Плоської поліційних ділянок у центрі міста, де євреї становили більшість населення. Число загиблих тоі у Києві євреїв, за списком "Єврейського комітету допомоги жертвам війни"), становило 294 особи.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...