Сторінками історії: Як українські козаки виступили проти страти збіглого сина московського царя Петра

Один факт для розуміння світоглядної прірви між Україною і Московщиною.

Про це у своєму блозі пише історик і політолог Олександр Палій, передають Патріоти України.

"Якось московський цар Петро І виманив у Московщину з Австрії свого збіглого сина Олексія, і власноруч замучив тортурами.

До речі, виманив дуже хитро - посол московитів Толстой підкупив за 160 золотих червінців австрійського чиновника, аби той «по-секрету» розповів Олексію, що у Відні справу з видачею в Московщину Олексія буцімто точно вирішено. Зі свого боку, цар Петро листом пообіцяв Олексію: «Буде же побоишься меня, то я тебя обнадеживаю и обещаюсь Богом и судом Его, что никакого наказания тебе не будет, но лучшую любовь покажу тебе, ежели воли моей послушаешь и возвратишься».

Насправді Петро одразу після приїзду організував «суд» над царевичем на який, задля того, щоб замарати весь двір у крові, запросив усю верхівку імперії. Цікаво, що Московська церква зайняла приблизно таку позицію, як нещодавно наш Конституційний суд: мовляв, є докази як проти, так і за, тому як цар вирішить, хай так і буде. Проти страти царевича виступила ВИКЛЮЧНО українська делегація з Гетьманщини. Хоча московський царевич був українцям ніхто, його вплив і тоді, коли він був формально у фаворі, був нульовим. Однак для українців був важливий сам моральний принцип. Причому це відбувалося вже після розгрому Батурина, Січі, безлічі страт і відомого всьому світові звірства московського царя в Петербурзі, де можна було миттю потрапити до підводних казематів Петропавлівської тюрми.

У той момент, під час війни зі шведами, деспотичний Петро стерпів виклик козаків, але затамував злобу на українців, яку почав реалізовувати щойно після закінчення Північної війни в 1721 р.
Така моральна добросовісність дорого обійшлася українцям - невдовзі цар Петро скасував Гетьмащину, загубив безліч козаків на будівництві Петербургу, запровадив Малоросійську колегію замість гетьманського уряду і замучив наказного гетьмана Полуботка. Але, з іншого боку, єдина моральна позиція старшини призвела до того, що Московщина фактично не мала на кого поставити в Україні, і мусила рахуватися з Україною як цілістю. Приміром, навіть серб Милорадович був визнаний полуботківцем і запроторений до казематів. Невдовзі після смерті Петра Гетьманщина була відновлена."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...