Сторінками історії: Як український бактеріолог переміг чуму та холеру (фото)

Цьогоріч виповнюється 160 років від дня народження і 90 років від дня смерті цієї великої людини.

У мережі згадали великого українського вченого Володимира Хавкіна родом із Одеси, який зробив видатний внесок у долю всього людства, адже саме завдяки йому були зупинені найстрашніші епідемії на планеті – чума та холера. На такий показовий факт звернуло увагу посольство України в Чехії. У Twitter представники дипвідомства також опублікували архівний знімок, передають Патріоти України.

"Сотні років тому у людства було двоє головних підступних ворогів – холера і чума. Саме в Одесі народилася хоробра людина Володимир Хавкін (також Вальдемар Хавкін), французький і український бактеріолог, імунолог та епідеміолог, який зміг розробити вакцину і перемогти ці захворювання", – йдеться у підписі до фото.

Характерно, що цьогоріч виповнюється 160 років від дня народження і 90 років від дня смерті цієї великої людини. Зазначимо також, що Хавкін змінив ім'я на Вальдемар, водночас у документах він також фігурує як Маркус-Вольф Хавкін.

Володимир Хавкін

Як відомо, днем народження першої в світі протихолерної вакцини, розробленої українським бактеріологом, вважається 18 липня 1892 року. Спершу Хавкін випробовував її на щурах і морських свинках, а потім ввів собі – випробувавши на власному тілі її ефективність. Завдяки цим лікам були врятовані десятки тисяч хворих.

Хавкін вакцинує індусів

Пізніше Хавкін представив світу першу ефективну вакцину від чуми. Як і з попередньою, він спершу перевірив її на тваринах, а потім і на собі – це відбулося 10 січня 1897 року. За 40 років нею були щеплені – і в такий спосіб врятовані від смерті – більше 35 млн. людей.

Володимир Хавкін
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...