Страсний тиждень: Прикмети і заборони в останні дні перед Великоднем

У ці дні віруючі згадують шлях страждань і хресної смерті Спасителя, щоб потім з радістю відсвяткувати Його Світле Воскресіння.

Страсний тиждень – останні дні перед Великоднем. Що можна, а що не можна робити під час Страсного тижня – передають Патріоти України.

Страсний тиждень (або Страсна седмиця) розпочався 13 квітня і триватиме до Великодня. В останній день Cедмиці – 19 квітня – православні відзначають світле свято Великдень.

Слово "страсти" в перекладі зі старослов’янської означає "муки", "страждання". Тому християни в ці дні дотримуються найсуворішого посту, не танцюють, не співають. Але багато моляться і готуються до Великого свята.

  • Страсний тиждень: що можна і не можна робити в ці дні

Головним в ці дні вважається – більше молитися, щиро каятися, надавати допомогу близьким, а розваги і повсякденне суєту залишити на потім. Це допоможе підготувати душу до зустрічі Світлого Великодня і зрадіти з чистими думками і серцем.

Під час Страсного тижня потрібно дотримуватись Великого посту, який закінчується на Великдень. У понеділок можна їсти сирі овочі та фрукти, а також хліб, мед і горіхи. Рекомендується їсти один раз на добу – ввечері. У вівторок так само як і в попередній день, дозволено сирі фрукти та овочі, мед, горіхи та хліб. Бажано їсти лише ввечері. У середу можна також їсти хліб, овочі та фрукти, холодну сиру їжу без олії. У четвер дозволяється їсти гарячу рослинну їжу з олією двічі на день. У п’ятницю потрібно взагалі утриматися від прийому їжі. У суботу можна один раз на день поїсти гарячої рослинної їжі, але без олії. А вже у неділю, 19 квітня, на Великдень, знімаються всі обмеження на прийом їжі.

Кожен день Страсної седмиці – великий і святий. У всіх церквах здійснюються особливі служби.

Понеділок, вівторок і середа Страсного тижня присвячені останнім бесідам Христа з учнями і народом. А в четвер починається читання Страстей Христових, щоб люди згадали та вшанували Його страждання.

У Великий понеділок (13 квітня) – потрібно закінчити всі роботи по дому: відремонтувати, пофарбувати, прибрати. У Великий вівторок (14 квітня) потрібно закінчити всю роботу, яка пов’язана з одягом – прання, прасування тощо. У Велику середу (15 квітня) з дому виносять останнє сміття. Також починають готувати яйця до фарбування, запасаючись усім необхідним.

У Чистий четвер (16 квітня) прийнято купатися до сходу сонця. У церквах запалюють свічки, які потрібно зберегти і принести додому, так як така свічка буде захищати будинок від пожежі протягом всього року. Також в цей день починають пекти паску.

У Страсну п’ятницю (17 квітня) не можна нічого робити по дому, а також співати, танцювати і навіть просто слухати музику. На згадку про муки Христа забороняється їсти до того моменту, як увечері в церкві під час богослужінь винесуть Плащаницю.

У Велику суботу (18 квітня) готують все для святкового столу, а також продовжують фарбувати яйця.

Закінчується Страсний тиждень Великим Воскресінням – Великоднем. В цей день закінчується Великий піст.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...