Створити надчіпку підошву для взуття допомогла вченим зміїна шкіра

За словами розробників, такий «зміїний» додаток до підошви допоміг би, в першу чергу, людям похилого віку та інвалідам уникати падінь на слизьких поверхнях.

Два роки тому вчені Гарвардського університету скопіювали структуру зміїної шкіри для створення м'якого робота, який при пересуванні відштовхувався від землі так, як це зазвичай роблять змії. Тепер вони адаптували технологію для створення взуття з особливо міцним зчепленням з поверхнею, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Розроблені в партнерстві з Массачусетським технологічним інститутом (MIT) взуттєві підошви мають форму гнучких сталевих листків з вирізаним на них змієподібним орнаментом. Він складається з десятків лусочок, виготовлених з техніки кірігамі (японське мистецтво виготовлення фігурок з паперу за допомогою ножиць - ред.).

Коли така підошва знаходиться в «спокої», вона плоска і гладка. Коли людина починає рух, переміщаючи вагу тіла з п'яти на носок, підошва деформується і її лусочки висуваються назовні. При цьому формується необхідне при ходьбі захват поверхні для подальшого поштовху.

Такі підошви набагато легші, ніж спеціальні мікрокішки, використовувані людьми для ходьби під час ожеледиці. Вони також набагато легше надягаються і знімаються з взуття. Але найголовніше, під час випробувань вони краще кішок «чіплялися» за лід.

За словами розробників, такий «зміїний» додаток до підошви допоміг би, в першу чергу, людям похилого віку та інвалідам уникати падінь на слизьких поверхнях.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...