Суд визнав декана КНУ псевдонауковцем

Поки деякі українські судді десь на сторіччя відстали від розвитку технологій, інші стали на захист науки. Спір, який вирішили судді Київського апеляційного суду, стосувався захисту честі, гідності та ділової репутації та зачіпав всю систему науки.

Юрій Тесля

Про це у своєму відеоблозі "Честь і НЕчесть" розповіла Ірина Шиба – експертка з судової реформи, відновного правосуддя та правосуддя для дітей у Фундації DEJURE, передають Патріоти України.

Декан факультету інформаційних технологій Київського університету імені Тараса Шевченка Юрій Тесля подав до суду на науковицю та активістку Ірину Єгорченко. В жовтні 2016 року Єгорченко виступала у Верховній Раді щодо деградації науки й освіти в Україні, розповідала про роздачу порожніх звань і дипломів. Як приклад, вона згадала Юрія Теслю, який, на її думку, вчить студентів невідомо чому та назвала його псевдонауковцем.

Тесля є автором "теорії несилової взаємодії", що передбачає почуття у матерії. Він вважає її "універсальною" і переконує, що теорію можна застосовувати у різних сферах, навіть у медицині чи обороні. На сайті факультету Тесля навіть пропонував студентам пройти однойменний предмет. Члени Вченої ради фізичного факультету КНУ навіть звертались до ректора університету з проханням заборонити Теслі пропагувати теорії від імені КНУ. "Теорія несилової взаємодії" в листі згадується як "дилетантська" та "антинаукова".

Ірина Єгорченко – друга ліворуч

Суд першої інстанції не побачив нічого дивного в висловлюваннях Теслі, але в апеляції вирішили по-іншому. Цікаво, що Тесля оцінив моральну шкоду в 50 тисяч гривень. Шкода, якої він завдав престижу університету та науковому товариству, – в десятки разів вища.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...