Свято 6 серпня: Що ні в якому разі не можна робити в цей день

6 серпня (24 липня за старим стилем) православна церква вшановує пам'ять святих страстотерпців Бориса і Гліба.

Князі-страстотерпці Борис і Гліб були першими святими, яких канонізувала Російська православна церква. Відповідно до літописів, вони були молодшими синами великого князя Київського Володимира Святославовича. Народилися брати незадовго до хрещення Русі і були виховані в дусі християнської віри, передають Патріоти України.

Керуючи своїми князівствами, вони проявляли мудрість і дбали про насадження православної віри серед людей. Перед смертю великий князь Володимир закликав Бориса до Києва, дав йому військо і відправив в похід проти печенігів.

Незабаром великий князь помер, а його старший син Святополк оголосив себе великим князем Київським. Він вирішив позбутися від Бориса і Гліба, щоб зміцнити своє становище.

Подвиг смирення, послуху і лагідності зробив Бориса і Гліба воістину народними святими. Тіло страстотерпця Бориса привезли до Вишгорода і в таємниці від усіх поклали в храмі в ім'я святого Василія Великого.
Пізніше великий князь Ярослав Мудрий знайшов мощі святого Гліба і поклав їх поруч з мощами брата, святого князя Бориса. Останки братів прославилися численними чудесами.
Що не можна робити в свято Бориса і Гліба 6 серпня
У сільській громаді і в кожній родині було прийнято урочисто відзначати початок і кінець збирання врожаю. Жнива підводили підсумок всій важкій праці селянина. Так, до жнив наші предки готувалися як до великого свята. Господиня приводила будинок в порядок, а господар прибирав двір, тік. Діти застеляли стіл святковою білою скатертиною.
На Бориса і Гліба категорично заборонено виїжджати працювати в поля і луки, інакше там може статися сильна пожежа. Вся справа в тому, що зазвичай в серпні розпочиналася пора численних гроз, які супроводжувалися блискавками, здатними підпалювати копиці сіна.
Народні прикмети в день Бориса і Гліба
  • Ясний сонячний захід у день Бориса і Гліба - літо буде теж ясним і без опадів.
  • Святого Бориса в народі називали Баришников, тому що народ відзначав це свято в надії отримати прибуток - бариш.
  • Якщо купець в цей день успішно свій товар продає, то весь рік у нього гроші водитися будуть.
  • Теплий день - прикмета до того, що буде чорний хліб.
  • Якщо черемха зацвіла і солов'ї заспівали, то можна очікувати двотижневого похолодання.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...