Свято наближається: "Які солодощі корисні для здоров'я", - дієтолог

Якщо ми хочемо свята і солодкого, і не втрачати здоров'я при цьому, можна їх зробити своїми руками, переконує експерт.

Цукерки багаті клітковиною, поліфенолами і антиоксидантами, мононенасиченими жирами (корисною олеїновою кислотою), значним вмістом магнію, марганцю та вітамінів групи В (особливо, фолатів), гесперидину, урсолової та хлорогенової кислот, - пише у своєму блозі дієтологиня Оксана Скиталінська, передають Патріоти України.

"Коли я була маленькою, з цукерками було тугувато, вибір був невеликий і не дуже смачний, а мені пощастило із родиною: моя мама не вміла пекти тістечка. Але я народилася на Закарпатті, в Ужгороді, а тут традиційно на столі завжди мала бути випічка, мінімум — кіфлики з лекварьом (рогалики із сливовим повидлом). Пекли, переважно, на маргарині, на свята — на вершковому маслі.

Моя любов до готування бере початок із раннього дитинства: я мала книжечку і по ній щось готувала. Бралася за вищий пілотаж — листкове тісто: щось м'яла по пів дня, потім воно або пригорало, або розтікалось по дечку і замість пухкого, виходили плоскі хрустіки. Мій тато все героїчно поїдав і прицмокував, казав, що це найсмачніше, що він куштував у житті (чесно кажучи, тепер я йому вірю, а тоді недовірливо дивилася на процес поїдання).

Потім залізна завіса впала і все блискуче, кольорове заполонило полиці магазинів. Виросло нове покоління, яке з немовлятського періоду навчилося прямо в супермаркеті смоктати з пакетиків солодкий сік, їсти печиво і шоколадні яйця.

Ввечері напередодні дня Святого Миколая я була на радіо і одна з журналісток поспішала, щоб встигнути в магазин солодощів купити племінникам подарунки під ялинку: "Пані Оксано, я знаю, що це погано, але така в нас традиція".

Якби я не була лікарем, то й нічого б, мабуть, і не подумала. Але все бере початок з дитинства, у тому числі різні шляхи якості і тривалості життя.

Тому, якщо ми хочемо свята і солодкого, і не втрачати здоров'я при цьому, можна їх зробити своїми руками.

Інгредієнти для цукерок молодості:

- Шоколад 99%

- Горіхи (волоські, можна фісташки)

- Мак

- Пряні трави (базилік, м'ята, розмарин і які вам до вподоби)

- Сухофрукти (фініки, курага, у мене ще були сублімовані вишні)

- Лимонний сік і цедра

- Мигдальна паста

- Арахісова паста

Як готувати:

1. Мак мелете на кавомолці. Трави мелете на кавомолці в порошок. Сухофрукти розмочуєте і з фініків виймаєте кісточки. Натираєте цедру з лимона.

2. До меленого маку додаєте мигдальну пасту та фініки та перетираєте блендері. У змочену водою прямокутну формочку ложкою накладаєте та розрівнюєте маково-горіхову пасту і кладете в морозилку.

3. Тим часом до розмоченої кураги додаєте арахісову пасту, горіхи, лимонний сік, цедру та порошок із пряних трав і через 15−20 хвилин накладаєте на макову суміш і знову кладете в морозилку.

4. Через годину виймаєте з морозилки і легкими рухами нарізаєте на кубики двошарову смачну масу.

5. Тим часом готуєте темперований шоколад: 99% шоколад плавите на водяній бані до появи пухирців (коли починає закипати), знімаєте з вогню і швидко охолоджуєте — швидко вимішуєте. Темперований шоколад буде хрустким і не буде швидко плавитися в руках.

6. Наколюєте кожен кубик, вмокаєте-вивалюєте в шоколаді і кладете на тарілочку.

Охолоджуєте і даєте настоятися цукеркам хоча б добу.

Що містять цукерки:

Багаті клітковиною, поліфенолами і антиоксидантами, мононенасиченими жирами (корисною олеїновою кислотою), значним вмістом магнію, марганцю та вітамінів групи В (особливо, фолатів), гесперидину, урсолової та хлорогенової кислот.

Як діють цукерки:

- Дають швидке відчуття ситості: вже після однієї цукерки, якщо ви не ковтнули її не розжовуючи;

- Корисні для мікрофлори кишечника: вона страшенно любить клітковину, поліфеноли і у відповідь синтезує не менш корисні сполуки КЛЖК (коротколанцюгові жирні кислоти), які захищають кишечник і мозок від запалень;

- Корисні для судин, сприяють нормалізації холестеринового обміну та сповільненню атеросклерозу;

- Вишукані та смачні;

- Емоційні та незабутні, бо не симетричні і, на відміну від фабричних, зроблених роботами, виготовлені людськими руками, тому неідеально рівні. Саме ця неідеальність — це прояв любові у чистому вигляді, яка робить наше життя щасливішим.

Ну, а якщо ж заморочуватися не хочете, є простіший спосіб корисного десерту: тонкий тост намазати горіховою пастою, посипати товченими горіхами і товченим шоколадом і закусити мандаринкою."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2924 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 12 травень 2024, 6:23

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2024 року у хр...

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...