Свято наближається: Рецепти пасок різного ступеня складності

Прості і заварні, парадні і шоколадні, фруктові, пряні, монастирські й царські – рецептів пасок не злічити, але всі вони – неодмінний атрибут великоднього бенкету, символ воскресіння Христового та очищення людства від гріха.

Паска або пасхальний кекс – різні назви одного й того ж – високого здобного обрядового хліба, який випікають тільки один раз на рік до світлого свята Великодня. За звичаєм випічкою займаються в Страсну п'ятницю і готують невеликі пасочки для кожного члена сім'ї і одну-дві великих паски для всіх. Паски, як і урочистий стіл загалом, мають бути прикрашені якомога багатше: візерунками з тіста, солодкою глазур'ю і різноманітними посипками, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Їсти обрядову здобу заведено тільки після освячення в церкві, і це чи не найвідоміший великодній обряд. Також солодкою випічкою прийнято пригощати рідних, знайомих і зовсім незнайомих людей.

Паска бездріжджова

Рівень – просто
Інгредієнти:
  • 400 г борошна
  • 60 г вершкового масла
  • 300 мл молока
  • 2 яйця
  • 1 скл. цукру
  • ½ ч. л. соди
  • ½ скл. мигдалю
  • ½ скл. цукатів
  • 4 ст. л. лимонного соку
  • цедра ½ лимона
  • ванілін
Масло розтерти з жовтками і цукром, вливаючи лимонний сік по краплині. Додати борошно, молоко, ванілін, цедру, подрібнений мигдаль, цукати. Все вимішати і насамкінець покласти соду і збиті білки. Щойно сода і білки опинилися в тісті, інтенсивно і довго їх мішати не можна. Випікати за температури 180-200°С протягом 40-50 хвилин.
Паска миттєва
Рівень – просто
Інгредієнти:
  • 700 г борошна
  • 25 г свіжих дріжджів
  • 1/4 л молока
  • 1/4 л сметани
  • 1 скл. цукру
  • 5 яєць
  • 175 г вершкового масла
  • 1 ч. л. кориці
Розвести дріжджі в теплому молоці, додати сметану і розм'якшене масло. Яйця збити з цукром і влити в молочну закваску. Додаючи потроху борошно, вимісити тісто з додаванням кориці. Поставити тісто на ніч у холодильник у відділ для овочів.
Вранці дістати тісто і дати йому трохи постояти в теплі, розкласти по формах, заповнюючи їх на третину об'єму і випікати за середньої температури (160°С) 40-45 хвилин. Прикрасити за бажанням.
Паска класична
Рівень – середній
Інгредієнти:
  • 750 г борошна
  • 1,5 скл. молока
  • 1 скл. цукру
  • 225 г вершкового масла
  • 35 г сухих дріжджів
  • 5 яєць
  • 1 ст. родзинок
  • 1 ч. л. солі
  • 1/2 ст. л. кардамону
  • 1 пакетик ванільного цукру
У теплому молоці (36°С) розвести сухі дріжджі і додати дрібку цукру, ретельно розмішати. Вбити яйця і збити масу віничком (у жодному разі не блендером). Потім потроху всипати борошно, помішуючи, і в кінці додати сіль. Розтопити вершкове масло і влити в тісто. Все ще раз гарненько перемішати. Додати кардамон, ваніль, родзинки, викласти тісто на дошку і добре вимісити руками. Покласти тісто в глибоку ємність, накрити вологою тканиною – льоном або бавовною, і поставити в тепле місце без протягів. Коли тісто підніметься вдвічі, обім'яти його вручну і знову поставити підходити. Почекати поки воно підійде втретє.
Обмазати форми вершковим маслом і злегка присипати борошном. Заповнити тістом на одну третину і почекати поки воно підніметься до країв. Випікати в духовці, розігрітій до 160°С, приблизно 45 хвилин.
Паска монастирська
Рівень – складно
Інгредієнти:
  • 1 кг борошна
  • 1 скл. вершків або сметани
  • 100 г свіжих дріжджів
  • 1 скл. родзинок
  • ½ скл. коньяку або рому
  • 10 яєчних жовтків
  • 5 яєчних білків
  • 600 г цукру
  • 250 г вершкового масла
  • по 1/3 ст. л. мускатного горіха, ванілі, кардамону, шафрану
  • 2 ч. л. без верху солі
Приготувати опару: в підігріті вершки або сметану, всипати, помішуючи, 300 г пшеничного борошна, додати 100 г дріжджів і неповну ложку цукру. Все перемішати, накрити рушником в два-три шари, і поставити в тепло на півгодини.
В цей час збити яєчні жовтки з цукром, додати розм'якшене, але не розтоплене вершкове масло і продовжувати збивати до однорідної маси.
Тільки-но опара збільшилася в об'ємі в 2-3 рази, влити в неї масляний гоголь-моголь і всипати добре просіяне борошно. Далі покласти всі прянощі і сіль і довго добре вимішувати, поки тісто не стане однорідним і не буде відлипати від стінок миски або дошки.
Ємність з тістом закутати пощільніше, наприклад, у плед, і залишити в теплі на 3-4 години.
Залити родзинки коньяком або ромом і, щойно тісто буде готове, покласти в нього. Насамкінець влити 5 збитих дочиста білків. Ще раз обережно вимішати.
Розігріти духовку до 200°С і підготувати форми. Укладати колобки з тіста на дно форм в половину обсягу і дати постояти, поки воно не підніметься до країв. Випікати залежно від розмірів від 25 хвилин (порційні паски) до 1 години.
Монастирську паску покривають лише білою глазур'ю, натомість прикрашають різними ласощами: мармеладом, горішками, зацукрованими ягодами, які укладають зверху глазурі, що застигає.
Паска царська заварна
Рівень – складно
Інгредієнти:
  • 1 кг борошна
  • 3 скл. молока
  • 50-70 г дріжджів
  • 10 яєць
  • 2 скл. цукру
  • 300 г вершкового масла
  • сіль за смаком
  • 10 зерен кардамону
  • 1 шт. меленого мускатного горіха
  • подрібнений мигдаль, цукати, родзинки за смаком
Борошно заварити гарячим молоком, ретельно розмішати і охолодити до кімнатної температури. Розпустити дріжджі в невеликій кількості молока, додати до тіста і поставити в тепле місце. Коли тісто збільшиться вдвічі, вбити розтерті до білого кольору з цукром жовтки і перемішати. Обережно ввести збиті в піну білки, перемішати і дати тісту ще раз підійти в теплому місці. Далі в тісто, що піднялося, влити розтоплене (не гаряче!) вершкове масло, ще раз вимісити тісто і розкласти його по формах, заповнюючи їх до половини. Дати підійти до країв форми, поверхню змастити жовтком і випікати за температури 180°С до готовності.
Глазурі для пасок
Всілякі поливання та посипання не тільки урізноманітнюють смак випічки, а й надають їй святковий вигляд. Глазурі використовують ще теплими, а зверху обсипають шоколадною або кокосовою крихтою, горіхами, цукатами, навіть цукерками.
  • Біла
250 г цукрової пудри збити з 2 яєчними білками, дрібкою борошна і 1 ст. л. лимонного соку. Глазур має стати досить густою і не розтікатися.
  • Вершкова
300 г цукру змішати з 250 мл вершків 20%-вої жирності і варити на слабкому вогні, помішуючи, 30 хвилин, поки не загусне. Насамкінець покласти 50 г вершкового масла і 1 ч. л. ванільного цукру.
  • Фруктова
200 г цукрової пудри розтерти з 2 яєчними білками, потім додати 1 ст. л. соку лимона і 3 ст. л. будь-якого фруктового сиропу.
  • Шоколадна
Розтопити в каструлі 25 г вершкового масла, додати 15 г какао і готувати, помішуючи, 1 хвилину. Зняти каструлю з вогню і додавати потроху 1 скл. цукрової пудри, 2 ст. л. молока. Всипати дрібку кориці і повернути каструлю на вогонь на 1 хвилину.
Підготовка форм для пасок
Існують спеціальні форми для випічки, але цілком можна скористатися звичайними емальованими каструлями, а для маленьких виробів – високими консервними банками, наприклад, з-під ананасів. Форми змащують вершковим маслом, на дно кладуть кружок товстого паперу трохи більше від діаметра ємності і теж змащують маслом і потім присипають борошном або сухарями.
Щоб паски вдалися
Хороша паска – це мінімум 4-5 годин роботи і, якщо довга праця в тягар, краще її і не починати, адже готувати великодню випічку потрібно тільки в хорошому настрої.
На кухні під час приготування має бути тихо, бажано, щоб крім господині туди ніхто не заходив, а температура трималася не нижче 25°С.
Всі продукти для пасок мають бути ідеально свіжими і вищої якості.
Борошно необхідно двічі просіяти через сито, щоб воно "набралося" повітря і паска була повітряною. Цукор необхідний найдрібніший.
Всі продукти для тіста мають бути однакової температури: яйця, молоко, вершки/сметану і масло потрібно за кілька годин вийняти з холодильника.
У місці, де підходить тісто, має бути однаково рівна температура і знизу, і зверху.
Правильне готове тісто можна різати ножем, і воно не буде тягнутися за лезом, а під час вимішування до нього не потрібно підсипати борошно.
Прянощі, родзинки, цукати кладуть тільки в самому кінці, коли інші інгредієнти добре вимішані.
Для золотистої скоринки потрібно змастити тісто, що піднялося у формі, жовтком з додаванням міцної чайної заварки.
Щоб верх не підгорів, коли він достатньо підрум'яниться, на нього зверху кладуть змочений у воді аркуш паперу.

Щоб паска в печі піднімалася рівномірно, в її середину встромляють дерев'яну паличку і разом з нею ставлять у духовку. Через 45 хвилин виймають і, якщо паличка суха - паска готова.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...