День Святого Миколая - улюблене свято дітей. Вранці вони заглядають під подушку, щоб знайти солодкий подаруночок. 19 грудня прийнято накривати святковий стіл та досхочу веселитися. Головне пам'ятати, що страви повинні бути пісними, бо триває Різдвяний піст. Як накрити святковий стіл в цей день, не порушивши при цьому заборон, - передають Патріоти України з посиланням на Час Пік.
У цей день не прийнято готувати особливі традиційні страви. На столі повинні бути медові "миколайчики", пісний борщ, пироги, соління та вареники з різною начинкою.
Пряники можна готувати з додаванням молока, яєць та вершкового масла, оскільки святкова випічка дістанеться тільки дітям.
Дорослих господині пригощають ситними пісними стравами. Представляємо рецепти декількох таких страв.
Інгредієнти:
Замочуємо та відварюємо до напівготовності квасолю. Гриби промиваємо та відварюємо до готовності. Шинкуємо, відвар проціджуємо. Нарізаємо та пасеруємо цибулю, моркву, петрушку та селеру. Нарізаємо буряк, з томатною пастою та оцтом тушкуємо до напівготовності.
У грибний відвар кладемо нарізані картоплю та капусту, приготовані овочі, підсушену муку та спеції. Варимо до готовності. Обсмажуємо карасів, яких кладемо в готовий борщ. Доводимо до кипіння та вимикаємо.
Інгредієнти:
У борошно додаємо сіль та масло. Вливаємо гарячу воду та перемішуємо до однорідної маси. Вирізаємо кружечки.
Для начинки робимо пюре з відвареної картоплі та смаженої цибулі. Ліпимо вареники та варимо їх у підсоленій воді.
Інгредієнти для тіста:
Інгредієнти для глазурі:
У просіяне борошно додаємо соду та тертий маргарин, добре перемішуємо. Додаємо яйця, жовтки, сметану, цукор, гвоздику, корицю та мед. Замішуємо тісто та залишаємо у холодильнику на усю ніч.
Вранці розгортаємо тісто (товщина - 0,5 см) та формуємо майбутніх "Миколайчиків".
Деко змащуємо маслом та присипаємо борошном. Кладемо печиво, змащене збитим яйцем, та випікаємо при температурі 180 градусів до золотистого відтінку.
Приготування глазурі: ретельно збити білок, поступово всипаючи в утворену піну цукрову пудру та додаючи лимонний сік.
Коли "миколайчики" спечуться та трохи охолонуть, покрити їх глазур'ю.
Інгредієнти:
З усіх інгредієнтів замішуємо тісто та залишаємо у холодильнику на 1 годину. Готуємо формочки або лекало з паперу.
Тонко розгортаємо тісто та вирізаємо фігурки. Випікаємо 10 хвилин у духовці, яка розігріта до 220 градусів.
Остиглі пряники прикрашаємо глазур'ю або розтопленим шоколадом.
Інгредієнти:
Кожен інгредієнт заливаємо 500 мл горілки та тримаємо в окремій посудині 3-7 днів. Далі разом з фруктами зливаємо в одну керамічну посудину та додаємо мед. Накриваємо кришкою або міцно закриваємо прісним тістом.
Наполягаємо у розігрітій до 80 градусів духовці 10-12 годин. Після проціджуємо отриманий напій через марлю.
Приготувати узвар з сушених груш та слив. Наполягати протягом ночі, відцідити, додати червоний гострий перець, м'яту, чебрець, материнку, гвоздику, корицю та запашний перець.
Потім отриману суміш запарити з медом у печі або духовці. Подавати в гарячому або холодному вигляді.
Смачного!
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...