Світ не визнає законність окупації: "Ситуація з Кримом схожа на окупацію СРСР країн Балтії", - британський політик

Він пропрацював у Кабінеті міністрів Великої Британії 23 роки, встановивши другий в історії рекорд, був членом урядів Джона Мейджора і Маргарет Тетчер, зокрема, обіймав посаду міністра розвідки та безпеки.

Малкольм Ріфкінд

Україну 4 червня відвідав колишній голова комітету з питань розвідки та безпеки в британському уряді сер Малкольм Ріфкінд. Журналісти поспілкувалися з політиком і обрали найцікавіші його висловлювання, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

"Концепція єдиної Європи налічує не останні 20 чи 40 років, а дві тисячі років - коли Римська імперія зникла, виникла Священна Римська імперія. На початку ХХ ст. Європа була більш об'єднаною, ніж після Першої світової війни, завдяки європейським імперіям. Була Австро-Угорська імперія, яка об'єднувала 9 чи 10 країн; Російська імперія контролювала Балтику, Фінляндію та Україну.

Важливо, що Російська імперія не припинила своє існування після перевороту 1917 року, бо Радянській союз був іншою назвою Російської імперії. Путін вважає, що найбільшою катастрофою був не кінець комунізму чи холодної війни, а кінець Радянського союзу. Під цим він має на увазі Російську імперію.

Коли ми вперше після проголошення Незалежності приїхали в Україну, як міністр оборони британського уряду я мав зустріч із паном Морозовим – українським міністром оборони. Із британської сторони всі були цивільні, лише один був у військовій формі – полковник Гордон. Із української сторони було шість генералів у повній військовій формі. Міністр Морозов, привітавши мене, сказав: "Ви знаєте, ми тепер незалежна країна. Ми тільки отримали незалежність. Ми хочемо бути, як Захід. Чи можете ви дати нам якусь пораду?" Я оглянув стіл і сказав: "У західних країнах є тверда традиція: збройні сили перебувають під цивільним контролем".

Коли наступного дня у нас була ще одна зустріч, ці генерали з'явилися у ділових костюмах. І я зрозумів, що робляться важливі кроки у правильному напрямку.

Україна розвивається дуже фундаментальним шляхом. Ви здобули незалежність від Росії, від Москви. Але ви втекли не лише від Росії – ви втекли від комуністичної системи, яка заперечує свободу. У вас були президентські вибори - ви зробили це мирним шляхом, завдяки голосуванню, що було б неможливо в Росії. І чим частіше ви це робите, тим важче повернутися в минуле, бо змінюється культура України.

Український народ об'єднався, так само як радянський народ об'єднався у 1941-му, коли Йосип Сталін оголосив війну "Вітчизняною".

Я не можу робити передбачення, скільки років піде на вирішення питання Криму. За три роки до того, як розвалився Радянський Союз, ніхто не думав, що таке станеться. Ситуація схожа на окупацію Радянським Союзом Латвії, Литви та Естонії – і вони були його частиною. Британія, США і низка країн відмовилися визнавати законність окупації.

Маргарет Тетчер і Михайло Горбачов проводили переговори і шукали точки порозуміння. Я не наївний, я не кажу, що треба так само сідати за стіл переговорів із Путіним. Треба, щоб Путіна замінив новий російський лідер. Якщо він буде розумним, і його адміністрація захоче встановити зв'язки з українською владою, то наступним кроком може стати загальний референдум, на якому проголосує все населення Криму. Але це буде дуже складно. Припустімо, що Путін більше не керує, російський уряд дозволить Донбасу стати знову частиною України, наївно припустімо, що одного дня російський уряд спробує знайти компроміс, і Україні доведеться відповідати. Жодні переговори не можуть завершитися тим, що одна сторона отримує всі 100%, а інша сторона отримує 0%, бо це означає абсолютну поразку.

Британія, разом із США та Канадою, є найближчими друзями України. Ми надаємо дипломатичну допомогу і практичну допомогу. Ми ввели економічні санкції проти Росії, щоб здійснювати тиск на неї – я підтримую санкції. Також це фінансова допомога, все активніше й активніше розвиваємо торгівлю. Я знаю компанії, які хочуть допомагати розвитку сільськогосподарського секторана Західній Україні. Ми вже проводимо навчання для українських військових. Також тривають переговори про надання військової техніки – Україні зараз найбільш потрібна техніка для захисту. Більше це питання залежить від США, але ми також сподіваємося надати її. Питання - за урядом, але я зараз не є його членом.

Незважаючи на відставку Терези Мей, вибори у Британії не видаються ймовірними, тому що у Консервативній партії ніхто не хоче їх, а більш об'єднану партію важко знайти. І також є загроза, що Джеремі Корбін – лідер лейбористів – стане прем'єром. Не можна сказати, що він пропутінський кандидат, але у своїх висловлюваннях часто підтримує Росію. Путін зрадіє, якщо будуть вибори і виграє Корбін. Але це навряд, а кожен консервативний прем'єр-міністр буде продовжувати нинішню політику стосовно Росії. Та й частина партії Корбіна й інші противники Brexit, такі як ліберал-демократи, підтримують урядову політику стосовно Росії."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...