Ситуація критична або черговий "втомлений": У столиці руйнується унікальний міст (фото, відео)

Міст Патона в Києві – на межі НП. Унікальній споруді вже 66 років, за цей час не було жодного капітального ремонту. Сьогодні через корозію товщина окремих елементів конструкції зменшилася вдвічі-втричі.

Що відбувається та що буде з мостом через Дніпро – передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Великі плани

Розмови про терміновий ремонт переправи провадилися не один рік, проте кардинальних дій не робилося.

Сьогодні термін експлуатації моста закінчився. Нещодавні обстеження показали, що метал нижнього поясу споруди, завтовшки 14 мм, зменшився до семи, а в деяких місцях до п'яти (!) мм.

Крім того, металоконструкції постійно піддаються корозії та руйнуються. Під деформаційними швами мають бути лотки, які слугують для відводу води. Але вони давно зруйновані, через що рідина накопичується і потрапляє на металеві деталі.

Фахівці впевнені: щоб врятувати міст, необхідно насамперед хоча б обмежити в'їзд транспорту вагою понад 10 тонн. Але поки це на рівні розмов.

У листопаді столична влада заявила про готовність почати ремонтні роботи. Реконструкція передбачає збереження й відновлення наявного зовнішнього вигляду споруди із застосуванням сучасних технологій і матеріалів.

Чому не ремонтують? За офіційною версією, камінь спотикання в досягненні домовленостей з Міністерством культури, молоді та спорту України. У столичній адміністрації пояснюють – Мінкульту необхідно тимчасово вивести міст із реєстру пам'ятників архітектури, щоб його почали ремонтувати.

Як уточнили у комунальній корпорації "Київавтодор", після досягнення консенсусу Київрада зможе перерозподілити бюджет і кошти на реконструкцію будуть виділені. Щоправда, чи буде це реконструкція, капітальний ремонт чи реставрація – поки неясно.

Будівництво під'їзних шляхів

Питання з ремонтом мосту має вирішуватися системно, розповів керівник групи авторського нагляду ПАТ "Київсоюзшляхпроект" Едгар Годик. І такий проєкт існує. Він має на увазі підсилення перегонів і розширення самого моста для того, щоб збільшити його пропускну здатність.

За словами Годика, це дасть можливість зробити по чотири повноцінні смуги для транспорту в обидва напрямки замість тих, що існують нині та яких водії жартома називають "велосипедними доріжками" через малу ширину.

На думку експерта, необхідно також облаштувати під'їзди до мосту, зокрема – побудувати шляхопровід на бульварі Дружби Народів у районі перетину вулиць Лаврська і Старонаводницька. "У підсумку це істотно розвантажить рух на мосту", – вважає експерт.

Зазначимо, що останніми роками навантаження на міст Патона збільшилося. За словами Годика, конструкція була розрахована на 80 тис. автомобілів на добу. Зараз ця цифра, за даними КМДА, досягає 100 тисяч авто. Через це пробки на мосту і з'їздах стали звичайним явищем.

Зауважимо, що міст Патона – унікальна споруда. У ньому вперше в світі використали технологію цільного зварювання. Спроєктував міст у 1953 році вчений Євген Патон. З того часу капітального ремонту переправи не відбувалося.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...