Так простіше, ніж боротися з корупцією та запроваджувати реформи: Експерти розкритикували оподаткування додаткових доходів українців

Довести, що людина - нелегальний підприємець майже неможливо.

В Україні пропонують запровадити податок на доходи самозайнятих осіб: репетиторів, нянь, фотографів, дизайнерів та інших, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

"Оподаткування соцмереж, Google, поштових відправлень і самозайнятості розглядається в рамках так званого фіскального консенсусу. Влада вважає, що коштом нових податків можна знайти ресурс для економічного зростання. Це як індустріалізація в Радянському Союзі, яка відбувалась завдяки ресурсам села. Тобто це підживлення легальної економіки шляхом віджимання ресурсів тіньової. В інших країнах детінізація проходила лише за умови, коли спочатку було знайдено консенсусну точку фіскального навантаження на бізнес. У нас пропонують вивести всіх із тіні, а вже потім знижувати податки - це абсурд", - каже фінансовий експерт Олексій Кущ.

Економіст Олександр Охріменко зазначив, що людям, які не платили податки раніше, немає сенсу починати їх сплачувати. "Це досвід Росії та Білорусі, де є податок на самозайнятість. Влада хоче розширити базу оподаткування. Велика кількість українців займається саме такою зайнятістю й податки не платять, хоча можуть зареєструватись як приватні підприємці. Проблема полягає в тому, що доходи цих людей невеликі. Вони намагаються не реєструватись, бо їм це невигідно. Влада вирішила урегулювати це питання шляхом окремого податку, який дає можливість бажаючим легально працювати, не відкриваючи приватне підприємство. Я не бачу тут переваг. Наприклад, у Росії після реєстрації якийсь час діяв пільговий період, коли податки були знижені. У нас загальна система. Ну, і якій сенс людині реєструватися і платити податки, які вона до цього не хотіла платити?" - наголосив Охріменко.

Влада обрала неправильну стратегію, коли вирішила розширити базу оподаткування коштом найдрібніших учасників ринку. "Необхідно враховувати морально-етичний і психологічний фактори. Суспільство має вирішити, чи дії влади легітимні щодо нього. В інших країнах такі рішення приймають тоді, коли влада бореться з корупцією, несплатою податків великим бізнесом. Коли стягуються податки з олігархів, тоді суспільство вважає подібні вимоги справедливими й стосовно себе. В Україні ж оподатковують спочатку найдрібніших. Тих, хто заробляє гроші, щоб якось прожити. Звичайно, подібні рішення наштовхується на суспільний опір", - підкреслив Олексій Кущ.

Сумнівною перевагою можна назвати відсутність у цій системі оподаткування єдиного соцвнеску. Проєкт закону пропонує встановити лише п'ятивідсотковий податок. Тобто ці люди не платитимуть внесків до Пенсійного Фонду. "Тут буде як з підприємствами: спочатку запровадять податок у розмірі 5 відсотків, а потім скажуть платити і єдиний соцвнесок", - вважає Олексій Кущ.

"Виникає питання, а як самозайнятим нараховуватимуть пенсії? Знову ж таки - якій сенс їм реєструватись? На сьогодні людина нічого не платить і розуміє, що пенсії в неї не буде. Тепер пропонують працювати легально і не платити ЄСВ. Тобто пенсії в неї теж не буде", - додає Олександр Охріменко.

Не менш важливим питанням є те, як держава відстежуватиме самозайнятих осіб. "Фіскальна служба хоче отримати доступ до всіх платіжних транзакцій українців. Тобто, вони фактично будуть відловлювати підприємців через перекази на карту. Що робити з готівковими розрахунками - невідомо", - каже Олексій Кущ.

Довести, що людина - нелегальний підприємець, майже неможливо, зазначає Олександр Охріменко. "Треба не просто знайти, а й довести, що людина має нелегальний заробіток. А оскільки в основному більшість користуються готівкою, це неможливо зробити. Через перекази також досить складно. По-перше, існує така річ як приватні перекази. Друге, щодня по Україні відбуваються мільйони переказів, відслідковувати всі складно. Це треба наймати фіскальних фахівців, щоб сиділи й розбирали. А навіщо такі витрати на п'ятивідсотковий податок? Цей законопроєкт треба доробити. Він не дієздатний", - висловився економіст.

Олексій Кущ вважає, що оподатковувати самозайнятих осіб треба в інший спосіб. "В Україні треба запровадити додатковий сегмент мікропідприємництва. Визначити ліміт доходу, наприклад - до 1 мільйона гривень на рік. Застосовувати його до людей, які працюють самі чи сім'ями, але без найманої праці. Цю категорію можна взагалі не оподатковувати, не застосовувати перевірок, ліцензійних, реєстраційних процедур, касових апаратів, але за умови: відкриття спеціального рахунку в банку й обіг коштів по цьому рахунку. Згодом, у міру наростання бізнесового потенціалу, можна буде запроваджувати оподаткування", - запропонував фінансовий експерт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...