"Такая боль": Юристи пояснили, наскільки санкції США вдарять по Дубінському і Деркачу

Зокрема, йдеться про неможливість здійснення транзакцій і відкриття рахунків у більшості банків.

Санкції, які були введені США проти нардепа від "Слуги народу" Олександра Дубінського і позафракційного Андрія Деркача, а також ще п'яти українців, сильно ускладнять для них життя. Про це розповіли банкіри і юристи, передають Патріоти України з посиланням на LIGA.net.

За словами адвоката з компанії Arzinger Віктора Сизоненка, обмежувальні заходи поширюються на будь-які дії (включаючи угоди, пов'язані з передачею, оплатою, експортом, отриманням) щодо майна і часток у майні фізосіб, включених до списку санкцій.

Він пояснив, що дотримуватися режиму санкцій під час співробітництва з особами, які потрапили у список американського Мін'юсту, зобов'язані громадяни США; іноземці, які проживають у США; компанії, які створені за американським законодавством; будь-які особи, які ведуть бізнес у США або пов'язані контрактами з американськими компаніями. Також обмеження можуть поширюватися на співробітників американських компаній, незалежно від громадянства і місця перебування.

Водночас заходи можуть застосовувати і до тих, хто не є громадянином США, якщо є "достатній зв'язок зі Сполученими Штатами". Наприклад, це може бути закупівля товарів із США або інше залучення американців до експорту або інших операції з країнами, на які поширюються санкції.

Співрозмовник в керівництві Нацбанку України зі свого боку пояснив, що американські санкції автоматично не поширюються на територію нашої країни, тобто операції тут у подсанкційних осіб не обмежені. Але з урахуванням ризику, банки мають право відмовити в обслуговуванні.

Таку ж думку висловив керівник фінансового моніторингу одного з українських банків, який побажав залишитися анонімним. "Практично всі іноземні банки імплементують практики OFAC в Україні. А є банки, у яких немає таких вимог. Зазвичай це локальні банки, і вони працюють у межах того, що не дозволяє українське регулювання", – сказав співрозмовник.

Очільниця ради директорів аудиторської фірми "Аксьонова та партнери" Олена Макеєва пояснила на прикладі, як можуть виникнути проблеми у Дубінського та інших фігурантів: "Як аудитор я маю перед підписанням документів перевірити кожну компанію і її вигодоодержувача. Якщо я бачу, що бенефіціаром є людина, яка потрапила під санкції, я повинна присвоїти високий ризик. Але в цьому разі я б відмовилася від співпраці".

Вона додала, що спокійним Дубінський може бути тільки в країнах з дуже високим ступенем секретності, де він може передавати свої активи в траст.

Водночас всі експерти вважають, що обійти санкції за бажання можна, але важко. Сизоненко зауважив, що це можна зробити через номінальних осіб, зв'язок з якими неможливо встановити. "Але тут виникає питання про передачу активів на користь таких осіб, з великими активами це буде складно і залишить слід, за яким може бути відстежено зв'язок", – додав він.

Юристка Центру протидії корупції Тетяна Шевчук наголосила, що OFAC – Управління Мінфіну США з контролю над іноземними активами, який займається веденням та імплементацією санкцій – порівняно нечисленний департамент, і вони не все можуть відслідковувати, але якщо зафіксували порушення, то випишуть величезні штрафи.

За словами Сизоненка, в межах громадянської відповідальності штраф становить до 250 000 доларів або додавання у список SDN. А за умисні порушення – до 20 років в'язниці або штраф до 1 млн доларів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...