"Таке "розсекречення" мало бути викликане серйозними підставами", - Жебрівський про українського "Штірліца" з Горлівки

Незалежно від того, що спонукало колишнього "народного мера" Горлівки Едуарда Матюху заявити про співпрацю з Головним управлінням розвідки Міноборони, суспільству варто поки утриматися від категоричних висновків.

Павло Жебрівський

У будь-якому разі, таке "розсекречення" мало бути викликане серйозними підставами – і несе загрозу для самого розвідника. Таку думку висловив ексголова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

"Хочу наголосити на тому, що слід поставитися до ситуації обережно. Поки залишається багато неточностей – не варто ані звеличувати Матюху до рівня національного героя, ані критикувати й применшувати його заслуги перед державою. Чому він повернувся – питання спірне. Можливо, боявся викриття. Можливо, людина просто втомилася. І те, і інше – цілком природно", – переконаний Жебрівський.

Політик зазначив: незалежно від причин, таке розкриття – досить небезпечний крок. "Стосовно афішування свого минулого як розвідника – так, це справді дуже ризиковано, особливо якщо зважати на трагічну та не випадкову загибель національного героя Максима Шаповала. Ніхто не знає напевне, я можу лише висловити свої припущення щодо причин, які спонукали Матюху це зробити. Його сім’я весь цей час перебувала в Україні, тож можна собі уявити, скільки бруду на неї вилили через те, що батько – сепаратист. Можливо, “відкрити карти” довелося саме для того, щоб “відбілити” своє ім’я… Але найімовірніше, що про роботу цього чоловіка стало відомо, і оприлюднення необхідне було як попередження удару", – перерахував він можливі причини публічності Матюхи.

Він також закликав українців утриматися від остаточних висновків щодо цієї історії до з’ясування вкрай важливих моментів. "Незрозумілостей залишається безліч. Тому єдине, що можу порадити всім небайдужим до цього питання, – не поспішати з висновками. Варто послухати, що каже ГУР, послухати, що каже сам Матюха, а далі вже на підставі цих заяв робити аналіз. Не будьмо надто категоричними – цілком можливо, що це правда. Адже серед тих людей, що працюють на Росію, часом трапляються ті, хто паралельно підпрацьовує на Україну. І, повірте, навіть такі невизначені напівросіяни-напівукраїнці – це краще, ніж жорстокі та 100-відсоткові вороги українського народу", – підсумував Жебрівський.

Нагадаємо, днями інформаційний простір сколихнула новина, що колишній народний мер окупованої Горлівки Едуард Матюха співпрацював із Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України. Після повернення на підконтрольну Україні територію він розповів про цю співпрацю і озвучив деякі дані, які передавав українській розвідці. Втім, у приголомшливу історію повірили не всі. Зокрема, внаслідок нерозуміння причин, через які Матюха вийшов у публічний простір – попри ризик для своєї безпеки і життя.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...