Там, де спасували американці: Вінницький селекціонер виростив кукурудзу кольору бордо

Американська порода не мала смаку...

Свою унікальну кукурудзу селекціонер і аграрій Михайло Нагорняк спочатку назвав "Вінницьке Бордо". Не на честь вина і однойменного французького міста, а через колір качанів. Михайло подавав заявку з чудо-кукурудзою на конкурс бізнес-планів Вінницької облради. Але там його дітищу віддали перевагу інші проекти. Зате незвичайною кукурудзою зацікавилися в інших областях України, і приналежність до Вінниці з назви пропала. Залишилося інтернаціональне - "Бордо", передають Патріоти України з посиланням на КП в Україні.

А надихнув Нагорняка на виведення нового сорту приклад американських аграріїв, які виростили бордову кукурудзу ще раніше. Та ось біда - американська порода не має смаку, хоча виявилася дуже корисною. Досліди ставили на хом'яках. Тваринки, які їли звичайну кукурудзу, стрімко товстіли, а їхні побратими на бордовій дієті тримали себе у формі і краще розмножувалися. У них навіть нормалізувався артеріальний тиск.

Але українці - не хом'яки. Тому Михайло і вирішив вивести сорт солодкої бордовою кукурудзи, зберігши при цьому всі її корисні властивості.

"Спочатку я вважав її абсолютно безперспективною. Адже коли її їси, на зубах залишаються чорні сліди. Кому таке потрібно? Але потім ознайомився з результатами досліджень і вирішив, що нам потрібна бордова кукурудза. Тільки смачна, - розповідає Михайло Нагорняк. - Я хочу, щоб дітям не давали противний риб'ячий жир і говорили "їж", а пропонували більш смачну і корисну кукурудзу. До того ж солодких сортів бордової кукурудзи в світі практично немає".

За якихось пару років Михайло домігся успіху. Однак тепер кукурудза повинна пройти державну реєстрацію і випробування, тому в продажу раніше ніж через три роки не з'явиться. "Бордо" буде коштувати дорожче, ніж її більш звичні для нас сорти, але наскільки, поки не ясно.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Хіти тижня. "Это было, было...": Радянські звички, від яких краще позбутися

понеділок, 29 листопад 2021, 0:10

Зараз наше мислення зовсім змінилося, і пережитки минулого пора залишити там же ... Причем даже блюда, которые, по сути, сами хлебом и являются, потому что сделаны из такой же муки — макароны и пельмени, например, не говоря уже о тех же яйцах, только в...

З архіву ПУ. Просто і смачно: Рецепти пісних страв до Різдвяного посту (фото)

субота, 27 листопад 2021, 23:55

Різдвяний піст 2018-2019 почнеться 28 листопада і завершиться 7 січня. І у багатьох господинь знову виникає проблема – що приготувати? Асортимент продуктів щедріший, ніж під час Великого посту. Страви на рослинній олії можна готувати кожен день, а у св...