Тендітна жінка і "11 тонн щастя": Водійка тролейбусу розповіла про "найкращу з існуючих" професій

5-го листопада у Черкасах відзначили “смарагдову” річницю тролейбусного парку - 55 років із дня його відкриття.

Світлана Бажина - та сама водійка черкаського тролейбусу №10, яка вважає свою професію - найкращою з існуючих. Як це - керувати технікою, вагою понад 11 тонн, і водночас лишатися тендітною жінкою і молодою мамою - передають Патріоти України з посиланням на видання Про все.

5-го листопада у Черкасах відзначили “смарагдову” річницю тролейбусного парку - 55 років із дня його відкриття. Протяжність магістралі в ті роки складала 8,5 кілометрів. На сьогодні ж окрім десятків кілометрів магістралей і “рогатої” техніки у комунальному підприємстві “Черкасиелектротранс” є й цінні кадри - професійні водійки, які цим транспортом керують.

11 ТОНН ЩАСТЯ

Світлана Бажина за кермом “рогатого” транспорту вже 9 років зі своїх 30. Каже, що жодного дня не жалкувала про вибір професії.

- Я з дитинства хотіла бути водієм тролейбусу. Це надзвичайна техніка, великий транспорт, до того ж екологічно чистий. Ставши водієм тролейбусу, я здійснила свою мрію дитинства. Після школи я не хотіла здобувати ніяку іншу професію - цікавив лише тролейбус. Пішла за покликом душі і не пожалкувала, - розповідає Світлана Бажина.

За кермом тролейбусу черкащанка позмінно: якщо це перша зміна, то “рулює” з 6-ї години ранку до 14 години дня, якщо друга - з 13:00 до 22:00 години.

"ЗА КЕРМОМ ТРОЛЕЙБУСА ПОЧУВАЮ СЕБЕ ВПЕВНЕНІШЕ, НІЖ ЗА КЕРМОМ ЛЕГКОВИКА"

Складнощів у своїй професії пані Світлана не бачить. Каже, що найголовніше - це мати бажання боротися з питаннями, які виникатимуть із часом.

- Тролейбусів чи його габаритів не боюся - я вже звикла до них. Звісно, коли перші рази сідаєш за руль, почуваєш себе незвичайно - це далеко не легковий автомобіль, нові знання і відчуття. Але це почуття незвичності - не страх, а цікавість до техніки. І коли виникають якісь робочі питання, то інтерес згладжує всі кути й допомагає розібратися. Свої нюанси в роботі тролейбусника є, але якщо є бажання з ними працювати - проблем не виникатиме.

Світлана Бажина зізнається, що тролейбус для неї більш цікавий, ніж легковий автомобіль.

- Мені подобається розмір техніки. Я себе почуваю впевненіше на ній, цікавіше. Бо легковик - це звичний засіб пересування, а тролейбус - це цікаво, - розповідає водійка.

СІМЕЙНА "ТРОЛЕЙБУСНА" СПРАВА

Доставити пасажирів тролейбусу туди, куди їм потрібно, Світлана Бажина вважає своїм професійним обов'язком. І що важливо - довезти у комфорті та безпеці.

- Для мене як водія тролейбуса - це головне завдання. Але окрім цього потрібно слідкувати за технічним станом транспорту, виконувати нормативно-правові вимоги. За станом тролейбусу слідкуємо разом із чоловіком - він також водій. На цьому самому тролейбусі, - розповідає пані Світлана.

Познайомилася водійка “рогатого” транспорту з чоловіком уже на роботі. Каже, що їх звела любов до однієї й тієї ж справи.

Своє весілля Світлана Бажина також хотіла пов’язати з тролейбусом.

- На жаль, під час весілля не вдалося завітати до нас у парк. Але я мріяла у весільній сукні сісти за кермо улюбленої "гармошки", - згадує дівчина.

Хоч на роботі у тролейбусному парку більше водіїв-чоловіків, свою дружину Віталій Бажин до колег не ревнує. Жінка з посмішкою завіряє, що вони один одному довіряють.

- Просто чоловік знає, що на роботі я люблю лише свій тролейбус, - жартує Світлана.

ЗВИЧАЙНІ ДОРОЖНІ "ПЕРЕЛЯКИ" І СТЕРЕОТИПИ

Світлана Бажина розповідає, що іноді на дорозі трапляються непорозуміння через те, що за кермом - жінка, а не чоловік.

- Бувають переляки в інших учасників дорожнього руху, коли вони бачать, що за кермом тролейбусу сидить жінка. Іноді водії лякаються і не сприймають цей факт, бо вважають, що жінка не може професійно керувати таким транспортним засобом.

Вислову, що професія водія тролейбуса - справа не жіноча, Світлана не сприймає.

- Я не поділяю професії на чоловічі та жіночі. Іноді чоловіки можуть займатися жіночими справами, жінки - чоловічими. Я ці стереотипні кордони стираю. Головне - щоб людина свою роботу любила. Якщо так і буде, то вона освоїть будь-яку професію і засвоїть усі необхідні знання, щоб стати справжнім професіоналом. І суспільство отримає від цього лише користь, - каже Світлана.

Колеги дівчини сприймають тролейбусників-жінок спокійно. Водійка каже, що жінка за кермом для них - явище не рідкісне, а звичне.

- Ми з дівчатами - не перші й не останні, хто працюватиме за кермом цієї багатотонної техніки. Колеги-чоловіки намагаються допомогти, якщо у нас виникають якісь питання або ми в чомусь не справляємось. Це нормальні ситуації.

ЯК ТЕНДІТНА ВОДІЙКА ВИРІШУЄ СЕРЙОЗНІ "САЛОННІ" КОНФЛІКТИ?

Під час виїздів Світлані Бажиній інколи доводиться втручатися у конфліктні ситуації в салоні.

- Інколи заходять у салон агресивні чи неадекватні пасажири, які провокують конфлікт, у якому може постраждати мій кондуктор. Тоді доводиться вгамовувати таких осіб через мікрофон, - розповідає пані Світлана.

Водійка тролейбусу зізнається, що з початку пандемії та карантинних обмежень збільшилася кількість ситуацій, коли їй доводиться втручатися у ситуацію в салоні.

- Буває, люди в тролейбус наб’ються попри вимогу кондуктора не заходить, а виходити добровільно ніхто не хоче. Або ж зайдуть особи, які категорично не хочуть надягати маску. Через це я змушена виходити з тролейбуса, знімати струмоприймачі і пояснювати таким пасажирам, що тролейбус нікуди не поїде, поки вони не виконають вимог.

Світлана Бажина каже, що про зміну професії ніколи навіть не розмірковувала - настільки обожнює і свій транспорт, і те, що робить.

- Я працюю так, аби нікому не нашкодити, дарувати людям радість і самій отримувати насолоду, - розповідає водійка тролейбуса.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...