"Тільки 1991 рік можемо вважати справжнім кінцем Другої світової", - дисидент

За його словами, переможці будували світ після війни під свої інтереси.

Правозахисник, дисидент, голова асоціації єврейських громадських організацій та общин України Йосиф Зісельс вважає, що 1991 рік є справжнім кінцем Другої світової війни. Про це він розповів під час телемарафону "Мир і війна", передають Патріоти України з посиланням на Еспресо.

"Пройшло вже 75 років, а ми досі рухаємось до правди про цю страшну війну. Там серед питань, які були задані нам перше - про ціну. Та ціна за війну, тобто десятки мільйонів загиблих, близько 200 млн поранених та покалічених, мільйони біженців, померлих від епідемії, від голоду - для кого і за що люди заплатили її. Хочу зазначити, що за війну заплатили тільки агресори - Радянський Союз та Німеччина. Всі інші народи платили ціну за мир. А чи отримали вони цей довгоочікуваний мир?"- розповів Зісельс.

За його словами, переможці, ці два агресори, і ще Велика Британія та США і частково Франція - будували світ після війни під свої інтереси. "І тоді після війни, коли був культ сили, культ переможців було важко сперечатися з цим правом переможців - ділити світ, як їм заманеться. Але Ялтинська конференція це одна з точок нашої історії і ми розуміємо, чому і як там відбувався переділ післявоєнного світу. Ті країни, яких була більшість, які були в Європі потрапили у дві зони фактично окупації. Одна була - союзники США, Великої Британії, Франції. Друга - Радянської окупації. В Західній Європі і в Євразії. Ніякої негативної конотації я не вставляю, вони просто різні", - сказав Зісельс.

Він зазначив, що ті країни, які перемогли, поділили світ. "Країни, які були пасивними учасниками, які постраждали, опинилися особливо у Східній Європі у ролі окупованих вже Радянським Союзом - країни Прибалтики, це Україна, яка намагалася знайти своє місце в історії і не змогла його знайти через те, що Гітлер і Сталін не звертали ніякої уваги на те, що потрібно українцям. І країни, так званої народної демократії також опинилися у ролі окупованих країн. І для них ця окупація затягнулася ще на 50 років. Тільки 1991 рік можемо вважати справжнім кінцем Другої світової війни", - сказав Зісельс.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...