"Это было, было...": Чому в СРСР чоловіки погано виглядали і швидко старіли, - Мирович (фото)

Живучи в таких умовах, чоловікам було не до зовнішнього вигляду.

Чоловіки в Радянському союзі зазвичай виглядали погано: були втомленими і швидко старіли. Усе через важкі трудові будні, відсутність спорту і регулярний алкоголь. Про це в своєму блозі написав блогер Максим Мирович, передають Патріоти України.

Він назвав основні причини "поганого" вигляду радянських чоловіків.

Трудові причини. У СРСР існував культ промисловості і заводів, який повинен був створювати внутрішнє відчуття ситості і достатку. При цьому всі технології в СРСР були відсталими – на металоплавильних заводах працювали вагранки з дореволюційних часів, а про захист здоров'я робітників мова майже не йшла – в СРСР не існувало реальних незалежних профспілок. Крім того, совкова влада всіляко підбивала і підбурювала людей до "перевиконання норм і планів".

Тому через важку і дуже шкідливу роботу, а також в цілому погану екологію міст чоловіки в СРСР виглядали вельми погано і швидко старіли – організм буквально "зношувався" на такій роботі і в такому екологічному середовищі.

Відсутність спорту і шкідливі звички. У СРСР було абсолютно не прийнято якось стежити за собою в плані зовнішності і здоров'я. Якщо жінки ще так-сяк займалися цим, ходили до перукаря і знали слово "дієта", то чоловіки найчастіше жили просто як доведеться, взагалі не замислюючись про такі питання.

Спорт в СРСР був тільки у вигляді фігурного катання та хокею в телевізорі. На спорт ніхто не дивився як на систему підтримки здоров'я протягом всього життя – в юності чоловік міг отримати розряд з лиж або стрільби, але після закінчення інституту і комсомольського життя всі заняття спортом зводилися нанівець. У кращому випадку могла залишитися якась даремна ранкова зарядка, що складається з двох ледачих притопів і трьох плескань.

Років у 40-45 радянський чоловік набував закінчений канонічний вигляд – або худа фігура з руками-макаронами, або одутлу фігуру з жіночими грудьми і пивним животиком. Крім того, шкідливі звички – пияцтво і куріння. В СРСР, за словами блогера, курила абсолютна більшість чоловіків, і більшість в тій або іншій кількості пило горілку.

Бідність і злидні. Більшість сімей в СРСР були бідними. Середня радянська зарплата становила 140 рублів, і практично всі ці гроші йшли на їжу та дрібні покупки. "Судіть самі, чи багато ви би могли купити на середню совкову зарплату – хороші черевики коштували 50-60 рублів, жіночі чоботи – 82 рубля, телевізор – більше 400, меблева "стінка" – цілих 830. На меблі гроші відкладалися роками, на автомобіль часто збирали півжиття, та й просто звичайні побутові покупки, на зразок нових туфель або брюк були цілою подією", – пише блогер.

Живучи в таких умовах, чоловікам було не до зовнішнього вигляду – люди часто харчувалися аби-чим, не займалися спортом і носили старий зношений одяг і взуття. Що найстрашніше – в СРСР не було ніякого виходу з подібної ситуації – соціалістична держава гарантувала тобі подібну жебрацьку зарплату до кінця життя.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...