"Это было, было...": Як і навіщо жителі СРСР здавали пляшки, - Мирович

Пункти прийому пляшок і банок в СРСР почали широко з'являтися в 1970-ті роки. Сам процес збору і здачі тари розглядалися як серйозна бізнес-операція, здатна помітно поповнити сімейний бюджет.

Як пише відомий білоруський дослідник СРСР і блогер Максим Мирович, "склотара" почала з'являтися в Союзі приблизно з початку 1960-х років. Ціна пляшки становила близько 10% від вартості вина, близько 5% від вартості горілки і половину від вартості пива, передають Патріоти України.

Часто пункти прийому пляшок розташовувалися в одному приміщенні з продуктовими магазинами. Приймальники стежили за тим, щоб пляшки були без сторонніх запахів і етикеток. Навесні можна було часто побачити, як жителі СРСР масово відмивають пляшки просто в калюжах.

"Порожні пляшки в СРСР здавали абсолютно всі верстви населення – за півлітрову пляшку з-під молока в пункті прийому склотари давали 15 копійок, за літрову – 20. П'ятдесят літрових пляшок з-під молока коштували 10 карбованців – червінець при середньорадянській зарплаті у 120-150 рублів і тотальній убогості був цілком непоганими грошима", – пише автор.Були також і ті, хто ходив по району і збирав пляшки. Через це було звичайним явищем, як бездомні або любителі регулярно випити буквально б'ються за порожню тару.

"Ще в деяких місцях можна було отримати за кілька порожніх пляшок не гроші, а одну повну, така схема була популярна за часів дефіциту", – додав блогер.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...