"Это было, было...": Про яку побутову техніку мріяли в СРСР (фото)

У Радянському Союзі у більшості простих людей не було побутових приладів, без яких в сучасному світі неможливо уявити своє житло.

В СРСР довгі роки розкішшю вважався навіть звичайний холодильник. У простій міській квартирі найчастіше продукти прибирали за вікно. Там взимку зберігали їжу, складену в авоськи або ящики. Щоб зайвий раз у холод не відчиняти вікно, ящик вставляли прямо в кватирку. Був і ще один варіант холодильника по-радянськи: в хрущовках ще при будівництві робилася спеціальна ніша-шафа прямо під кухонним вікном, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Холодильники з'явилися тільки в другій половині 1950-х років, і то в обмеженій кількості. Випускали всього по 50 тисяч штук на рік на всю країну. У вільному продажу з'являлися рідко, придбати таку розкіш можна було, головним чином, на підприємствах – по запису.

Перші радянські холодильники були далекі від досконалості. Навіть найменші були дуже важкими, голосно гуділи, деренчали і часом заморожували продукти.

Перші пральні машинки в СРСР були напівавтоматичними. У них потрібно було наливати воду для прання, а потім зливати. Для номенклатурних працівників ще в середині 20-х років стали закуповувати пральки за кордоном – в основному з США.

Основним засобом прибирання квартир був віник. Але в будинках заможних людей можна було зустріти великий і галасливий пилосос "Тайфун", "Циклон" або "Буран". У імпортних пилососів була одна перевага: вони працювали майже безшумно.

В кінці 50-х в СРСР в широкому продажі з'явився прилад, який полегшував життя чоловікам – електробритва. Хоч вона і голосно гарчала, подразнювала шкіру, а деяких взагалі відмовлялася голити.

Домашній телефон гаджетом ніколи не вважали, хоча він був далеко не у всіх. А ось радіотелефон був розкішшю. На початку 60-х років в воронезькому НДІ було створено пристрій для рухомого радіотелефонного зв'язку "Алтай". Він мав радіус дії до 30 км, але важив близько 3 кг.

Для дзвінка було достатньо лише набрати потрібний номер, минаючи розмову з диспетчерами. Список абонентів затверджували в КДБ.

У дивину був і кондиціонер. Довгий час в СРСР він вважався недозволеною розкішшю. Головним приладом, який допомагав рятуватися від спеки був вентилятор.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...