"Это было, было...": У мережі згадали, як виглядали витверезники в СРСР (фото)

Витверезники працювали до самого "кінця" СРСР і навіть пережили його на пару десятиліть – в Росії останній витверезник був закритий у 2011 році.

Білоруський блогер Максим Мирович запропонував згадати, як виглядали радянські витверезники і як туди потрапляли люди. Архівні фото витверезників він опублікував у своєму блозі, передають Патріоти України.

Мирович зазначив, що з країн "колишнього соцтабору" витверезники продовжують працювати в Білорусі, Казахстані, Чехії та Польщі.

"Попадали в витверезник в основному ті, хто пиячив у громадських місцях, на вулиці і т.д. Наскільки мені відомо – з квартир (наприклад, за викликом міліції на дебош) в витверезник не забирали – це вважалося "сімейним конфліктом" і розбиралася інакше .

Збір п'яних з вулиць проводився спеціальним нарядом, який складався з двох міліціонерів і водія. Справу з алкоголіками мали тільки міліціонери, але при активному опорі в справу міг підключитися і водій.

В СРСР виділялися окремі групи громадян, які в витверезник не доставлялися ніколи – депутати Рад народних депутатів, герої Радянського союзу а також кавалери деяких орденів. Також в витверезники не доставлялися жінки з явними ознаками вагітності та інваліди з явними ознаками інвалідності.

У всяких там офіційних зведеннях і т.д. зазвичай згадувалися три стадії сп'яніння – легка, середня і важка. У витверезник забирали всіх, хто потрапляв під визначення "сп'яніння середньої або важкого стадії". Стадії визначалися міліціонерами на око: "середня" – це коли не може нормально йти і сильно хитається, "важка" – це коли вже лежить без руху.

Іноді фургони "Спецмедслужби" чергували в місцях, де теоретично могло бути багато п'яних – у ресторанів, біля місць проведення дискотек, біля прохідних заводів в день получки і т.д. Що цікаво – за упіймання п'яниць міліціонери нерідко отримували спецталон на спиртне – це було особливо актуально в часи антиалкогольних кампаній і дефіциту.

П'яницю доставляли в витверезник, де насамперед встановлювалася його особистість і місце роботи. Якщо людина мала вищу стадію сп'яніння – його намагалися "протверезити" під крижаним душем. Міра дуже неоднозначна, так як може легко викликати серцево-судинні проблеми, особливо в організмі, і так ослабленому алкоголем.

Решта заходів могла сильно відрізнятися – в залежності від того, де знаходився витверезник. Деяких прив'язували до лав – якщо ті чинили опір або не могли сидіти самостійно. Потім міліціонери забирали гроші і документи, фотографували людину, потім роздягали – часто дуже грубо, просто обриваючи гудзики. У деяких витверезниках витверезниках голову "відвідувача" могли наголо поголити.

Після душу і інших "заходів" п'яницю залишали проспатися в одній з кімнат – зазвичай там в ряд стояли нари або панцирні ліжка. На ліжках могли бути подушки і ковдри – але іноді їх не залишали. Вранці була "побудка", як в армії. Після неї фельдшер повторно оглядав "клієнтів", а міліціонери встановлювали особи тих, у кого це не вдалося зробити напередодні".

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...