Торгівля з РФ і мільйонні втрати: Що показав аудит ще одного заводу "Укроборонпрому"

Держаудитслужба провела перевірку державного підприємства "Радіовимірювач" за 2014 - 2019 роки, що є учасником концерну "Укроборонпром", та виявила численні фінансові порушення.

Про це повідомляє журналістка експертної організації StateWatch Ольга Євстігнєєва за даними звіту аудиторів, передають Патріоти України.

Протягом перевіреного періоду головними споживачами експортованої продукції були Росія, Казахстан, Польща, Латвія, Литва, Азейбарджан, Іспанія та Білорусь на загальну суму 43,7 млн гривень.

"Розмір прибутку при експорті становить10% від виробничої собівартості. Хоча розмір прибутку під час реалізації вітчизняним виробникам згідно калькуляцій становить 20% виробничої собівартості", - йдеться у повідомленні.

Одним із закупівельників є російська компанія ООО "Авиаторг", яка замовляла літакові далекоміри СД-75.

На складах ДП "Радіовимірювач" аудитори знайшли малоліквідну продукцію, яка зберігається більше 7 років і у випадку відсутності покупця може призвести до втрат на суму 13,6 млн гривень.

При цьому, частина продукції, виготовленої на власний розсуд керівництва заводу на загальну суму 980 тисяч гривень, не може бути використана в літакобудуванні.

А недоліки при управлінні витратами спричинили їх завищення через закупівлю запасів на виробництво ще на один мільйон гривень.

"У 2018 році підприємство мало негативну тенденцію по виплаті заробітної плати, що призвело до її затримки працівникам на три місяці", - повідомляє журналістка.

Аудитори встановили, що на балансі заводу обліковуються будівлі та споруди загальною площею 91 285 квадратних метрів, з яких 47 % простоюють та не використовуються.

Також практикується передача приміщень в оренду приватним фірмам. Але замість повноцінних угод оренди укладають угоди на зберігання майна, що занижує доходи заводу.

"Загалом через неефективне управління нерухомістю "Радіовимірювач" втратив 6 млн гривень та не доотримав від оренди 4,9 млн гривень.

На балансі підприємства знаходиться і приміщення дитячого садка в непридатному стані - приміщення не використовується з 1993 року та потребує капітального ремонту. Але на його утримання за вказаний період витратили один мільйон гривень", - йдеться у повідомленні.

Підкреслюється, що державний завод має кілька земельних ділянок по Києву, які керівництву не вдається використати для виробництва, але за які сплачений земельний податок за вказаний період у сумі 2 млн гривень.

Також встановлено, що знос основних засобів заводу "Радіовимірювач" становить 73,6 % до первісної вартості.

Державне підприємств "Радіовимірювач" є стратегічним для економіки країни, адже випускає навігаційно посадкову апаратуру для літакобудування не лише України чи СНД, а й ЄС.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...