Трагедія "Арвіну": Як розкололося судно з українськими моряками біля Туреччини

За офіційною версією, судно зламалося через негоду, нібито на нього накотилася величезна хвиля. В експертному середовищі схиляються до думки, що суховантаж затонув через давнину.

З'явилися подробиці аварії в Чорному морі біля берегів Туреччини суховантажного судна з 10 українськими моряками.

Судно Arvin, що належить українській компанії Tesoro Marine з Одеси, йшло під прапором Палау з грузинського Поті в болгарський Бургас, і близько 12 дня 17 січня в районі північної турецької провінції Бартин раптово розкололося на дві частини і почало тонути.

Екіпаж, який складався з 12 осіб (крім 10 українців, двоє росіян), почав стрибати в море в рятувальних жилетах, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Четверо моряків загинули, шістьох врятували. Серед тих, що вижили - п'ятеро українців, 24-річний Геннадій Кравченко, 20-річний Владислав Затерка, 51-річний Олександр Перкатий, 35-річний Віталій Мережко і 23-річний Віталій Качур. Більшість з них - жителі Одеської та Херсонської областей.

Незважаючи на погану погоду, турецькі рятувальні та цивільні судна продовжують пошук моряків. За попередньою інформацією, вони можуть перебувати в шлюпках (на судні було три рятувальні шлюпки). Швидше за все, за даними турецьких ЗМІ, інші загинули. Одні потонули в морі, ще трьох знайшли біля скелястих берегів і вони нерухомі. Серед них українці Анатолій Савостин, Сергій Сибільов, Владислав Остапенко, Андрій Мельниченко.

За офіційною версією, судно зламалося через негоду, нібито на нього накотилася величезна хвиля. В експертному середовищі схиляються до думки, що суховантаж затонув через давнину - йому вже 46 років, що по морським мірками вже глибока пенсія.

До 1992 року "Арвін", побудований в 1975 році для СРСР в Чехословаччині, ходив під російським прапором. Тоді судно експлуатувалося "Біломор-Онежським пароплавством". Пізніше воно перейшло під прапор Болгарії, а потім Камбоджі. До 2014 року суховантаж перебував в Російському міжнародний реєстр суден. А з 2016 року суховантаж ходить під прапором Палау - це архіпелаг в Мікронезії в Тихому океані.

"Те, що відбулося - це результат випуску річкових старих суден з перевантажень в море. Це колишній Волго-Балт, 1975 року побудови. Дивуюся, як такий непотріб взагалі ще на воді тримається. Все це - пострадянська жадібність, господарі, які реєстрували його під прапором Палау (щоб заощадити) швидше за все не знали навіть, де це Палау знаходиться. Такі судна тонуть щороку, в грудні-січні. Їх не можна випускати в роботу, особливо взимку. Там немає вже навіть заліза, це суцільна іржа. Орієнтовна вартість такого судна 200 тисяч доларів. Треба до в'язниці садити тих хто підписує документи цим коритам і всі їх здати в металобрухт", - розповів співробітник однієї з одеських крюїнгових компаній.

Українці наймаються на такі "корита" через те, що іншої роботи немає. "У людей погано з грошима. Ось і йдуть хлопці працювати на 50-річні корита під будь-яким прапором, аби сім'ю прогодувати, так як щоб потрапити до нормального західного судновласника мало 5-8 тисяч доларів викласти за документи, а треба ще й одну зарплату попередньо в крюїнг віддати. Зараз рулять жадібність і безвідповідальність судновласників і відчайдушне матеріальне становище сімей моряків. Ці хлопчики (багатьом по 20 з невеликим) на суховантажі отримують по 1-1,2 тисяч доларів максимум", - говорить джерело, знайоме з ситуацією з наймом моряків.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...