Транзит під забороною: Україна програла ключовий спір Росії

СОТ визнала, що політична ситуація в Україні у 2014-2015 роках створювала суттєві загрози для національної безпеки РФ.

Україна програла спір з Росією щодо їхньої заборони транзиту товарів на ринки Середньої Азії через свою територію, передають Патріоти України з посиланням на ЄП.

Офіційно Світова організація торгівлі (СОТ) оприлюднить рішення щодо скарги України проти Росії найближчим часом.

Розглянувши доводи сторін, СОТ прийняла позицію РФ, політична ситуація в Україні у 2014-2015 роках створювала суттєві загрози для її національної безпеки. А тому — обмеження транзиту вони не визнали порушенням.

Ще у 2016 році РФ заборонила залізничний і автомобільний транзит для української продукції до Казахстану і Киргизстану. Пізніше заборону розширили на інші середньоазійські країни і Монголію. Україна спробувала оскаржити дії Росії в СОТ — звернулася до Органу з врегулювання суперечок СОТ з проханням про створення спеціальної групи експертів для розгляду справи про порушення правил СОТ (ст. V ГАТТ), які забороняють дискримінацію транзиту товарів інших держав-членів організації.

РФ мотивувала свої дії іншою нормою (ст. XXI ГАТТ), яка допускає введення захисних заходів у разі загрози національній безпеці.

Спочатку Росія намагалася ставити під сумнів правомірність Органу з врегулювання суперечок СОТ розглядати такі справи. У цьому питанні, за даними видання "Європейська правда", Україна перемогла: у СОТ визнали, що такі справи все ж підпадають під їхню юрисдикцію. Однак потім виграла російська сторона.

Зазначимо, блокування транзиту призвело до різкого падіння українського експорту на азійські ринки. Спроба уряду запустити альтернативний маршрут через Чорне море і Південний Кавказ зазнали невдачі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...